Ni fĂ„r allt ni behöver i Sverige – rĂ€cker inte det?

Jag har lÀnge funderat över en hÀndelse som intrÀffade en solig sommardag, i en stadspark, dÀr folk njöt av det vackra vÀdret, med sÄng, musik och dans.

Att fira Sverige och vÀrna de svenska vÀrderingarna borde vara sjÀlvklart om man valt att bosÀtta sig hÀr, tycker insÀndarskribenten som förundras över de personer som inte Àr nöjda med det som deras nya hemland erbjuder.

Att fira Sverige och vÀrna de svenska vÀrderingarna borde vara sjÀlvklart om man valt att bosÀtta sig hÀr, tycker insÀndarskribenten som förundras över de personer som inte Àr nöjda med det som deras nya hemland erbjuder.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2023-11-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag var dĂ€r med en Ă€ldre man den dagen, och vi passerade en grupp ungdomar som satt pĂ„ en bĂ€nk och tittade pĂ„ folket som firade, och den Ă€ldre mannen gick fram och stĂ€llde en frĂ„ga till dem: "Är ni nöjda med livet i det hĂ€r landet?".

Deras svar var direkt: "Nej".

Han gick vidare till den andra gruppen ungdomar som satt lÀngre bort. Det var blandat killar och tjejer som deltog i firandet med de andra. Han stÀllde samma frÄga till dem. Deras svar var: "Ja".

Jag fick sedan veta att dessa ungdomar sagt att de var sĂ„ nöjda över vad de fĂ„tt i vĂ„rt underbara land. Saker som till exempel bostad, frihet, utbildning, arbete, sjukförsĂ€kring, mĂ„nadslön och Ă€ven sĂ„ smĂ„ningom pension. Det var dĂ€rför de delade glĂ€djen denna dag i detta civiliserade samhĂ€lle. De ville visa sin tacksamhet för det som Sverige hade gett dem. De hade kommit hit sjĂ€lva och dĂ€rför respekterade de dessa svenska grundlĂ€ggande vĂ€rderingar och planerade att sĂ„ smĂ„ningom uppfostra sina barn till att bli en del av svenska samhĂ€llet.    

Det jag och den Àldre mannen funderade över var varför den första gruppen var sÄ negativa i sitt svar. En av ungdomarna hade svarat: "Nej, vi mÄste nÄ det mÄlet vi ville ha". Den Àldre mannen hade dÄ sagt: "Men ni fick ju Ànnu mer, till exempel egna religiösa skolor, och ett eget gudshus".

Jag tÀnker hÀr ocksÄ pÄ att alla har tillgÄng till tolk i kontakt med svenska myndigheter trots att man Àr svensk medborgare och sÄ vidare.

Jag minns att det sprang fram en annan kille frÄn den andra gruppen och sa att: "De hÀr grabbarna vill, tyvÀrr, leva pÄ samma sÀtt som de levde i sitt hemland" (med urgamla traditioner?).

Jag kĂ€nner att i Sverige fĂ„r de allt som behövs, men tyvĂ€rr tar en del av de ”nya svenskarna” till sig det och börjar med illegal verksamhet för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapa kaos i samhĂ€llet. De rekryterar smĂ„ barn för att vandalisera plundra, stjĂ€la, döda oskyldiga mĂ€nniskor och slutligen att med kriminella pengar stödja terrorister utomlands.

Vad Àr dÄ mitt rÄd och tycke kring allt detta? Jo, jag hyllar de som respekterar svenska grundlÀggande vÀrderingar. Men till er som valt att flytta till Sverige och inte Àr nöjda, sÀger jag: Flytta till ett annat land som förser er med vad ni vill och hur ni vill leva, och lÀmna oss och vÄrt land Sverige i fred och trygghet!