Ni får allt ni behöver i Sverige – räcker inte det?

Jag har länge funderat över en händelse som inträffade en solig sommardag, i en stadspark, där folk njöt av det vackra vädret, med sång, musik och dans.

Att fira Sverige och värna de svenska värderingarna borde vara självklart om man valt att bosätta sig här, tycker insändarskribenten som förundras över de personer som inte är nöjda med det som deras nya hemland erbjuder.

Att fira Sverige och värna de svenska värderingarna borde vara självklart om man valt att bosätta sig här, tycker insändarskribenten som förundras över de personer som inte är nöjda med det som deras nya hemland erbjuder.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-11-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var där med en äldre man den dagen, och vi passerade en grupp ungdomar som satt på en bänk och tittade på folket som firade, och den äldre mannen gick fram och ställde en fråga till dem: "Är ni nöjda med livet i det här landet?".

Deras svar var direkt: "Nej".

Han gick vidare till den andra gruppen ungdomar som satt längre bort. Det var blandat killar och tjejer som deltog i firandet med de andra. Han ställde samma fråga till dem. Deras svar var: "Ja".

Jag fick sedan veta att dessa ungdomar sagt att de var så nöjda över vad de fått i vårt underbara land. Saker som till exempel bostad, frihet, utbildning, arbete, sjukförsäkring, månadslön och även så småningom pension. Det var därför de delade glädjen denna dag i detta civiliserade samhälle. De ville visa sin tacksamhet för det som Sverige hade gett dem. De hade kommit hit själva och därför respekterade de dessa svenska grundläggande värderingar och planerade att så småningom uppfostra sina barn till att bli en del av svenska samhället.    

Det jag och den äldre mannen funderade över var varför den första gruppen var så negativa i sitt svar. En av ungdomarna hade svarat: "Nej, vi måste nå det målet vi ville ha". Den äldre mannen hade då sagt: "Men ni fick ju ännu mer, till exempel egna religiösa skolor, och ett eget gudshus".

Jag tänker här också på att alla har tillgång till tolk i kontakt med svenska myndigheter trots att man är svensk medborgare och så vidare.

Jag minns att det sprang fram en annan kille från den andra gruppen och sa att: "De här grabbarna vill, tyvärr, leva på samma sätt som de levde i sitt hemland" (med urgamla traditioner?).

Jag känner att i Sverige får de allt som behövs, men tyvärr tar en del av de ”nya svenskarna” till sig det och börjar med illegal verksamhet för att på så sätt skapa kaos i samhället. De rekryterar små barn för att vandalisera plundra, stjäla, döda oskyldiga människor och slutligen att med kriminella pengar stödja terrorister utomlands.

Vad är då mitt råd och tycke kring allt detta? Jo, jag hyllar de som respekterar svenska grundläggande värderingar. Men till er som valt att flytta till Sverige och inte är nöjda, säger jag: Flytta till ett annat land som förser er med vad ni vill och hur ni vill leva, och lämna oss och vårt land Sverige i fred och trygghet!