Nu kryper landsbygdsföraktet fram

"Om jag druckit kaffe hade jag antagligen satt det i vrångstrupen när det nu, efter beslutet att inte genomföra skolnedläggningar, går att läsa den ena anonyma insändaren efter den andra som riktigt dryper av landsbygdsfientlighet", skriver Anna Tibbelin, som bor på landsbygden i Vimmerby kommun.

Insändarskribenten har reagerat på flera insändare i skoldebatten: "Ni vågar faktiskt inte skylta med att ni går runt och hoppas på att ytterskolorna ska läggas ned. Att ni tycker landsbygdens barnfamiljer kan offras."

Insändarskribenten har reagerat på flera insändare i skoldebatten: "Ni vågar faktiskt inte skylta med att ni går runt och hoppas på att ytterskolorna ska läggas ned. Att ni tycker landsbygdens barnfamiljer kan offras."

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-02-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har "Realisten" som tycker att ”om man redan har resväg, borde det ju inte vara så otroligt stort att behöva ändra på den rutten, eller stå ut med att den blir lite längre”. Detta trots att berörda familjer som faktiskt räknat på saken konstaterat att det kan landa i att barnen måste stiga upp mer än två timmar tidigare på grund av att de själva arbetar i ”fel” riktning.

"Driven och orolig lärare" talar för dem som sörjer beslutet att skolorna blir kvar. Man går dessutom vidare med att de visst förstår det ”känslomässiga” i en nedläggning. Ännu fler som alltså inte klarat av att ta in den geografiska aspekten med Vimmerby kommun utan försöker skuldbelägga de som firar att skolorna blir kvar. Underförstått: Varför kan inte bara landsbygden slänga sig på svärdet och ta smällen för stadsbarnens skull?

Den här inställningen blir extra tydlig i insändaren från "Oroliga lärare" där man skriver: ”Varför dra hela skolnedläggningen en gång till och skrämma upp elever och föräldrar och ge andra hopp när ni ändå hamnar i samma gamla sväng?” Nu börjar det bli förståeligt att ni håller er anonyma och inte vågat yttra er öppet sedan förra gången det var aktuellt – och heller inte sa ett ord under den pågående utredningen – utan väljer att uttrycka ert missnöje anonymt först efter att beslutet är taget. Ni vågar faktiskt inte skylta med att ni går runt och hoppas på att ytterskolorna ska läggas ned. Att ni tycker landsbygdens barnfamiljer kan offras.

Det enda jag ger er en poäng för är dock beställningen av utredningen. Syftet med den ifrågasätter jag också. Varför har man inte utrett hela skolstrukturen i Vimmerby? Återigen, vad kostar inte de hyrda paviljongerna inne på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola kommunen varje år? Hur kan vi tillåta ett platsöverskott av skolplatser – samtidigt som det på annat håll hyrs in extra lokaler för att kunna stoppa in fler elever i redan överfulla skolor?

Det är så otänkbart att bussa barn från staden till andra skolor att politikerna inte ens vill svara på frågor om paviljongerna inne i stan men samtidigt självklart att utreda nedläggning av ytterskolor trots att man vet i förväg att närhet till skola är viktigt för barnfamiljer.

Samtidigt protesterar bönder runtom nere i Europa. En levande landsbygd behövs!