Ologisk information om smittoriskerna

Alltså, hur dumt får det bli när det gäller hur vi ska förhålla oss i coronatider?

Insändare2020-04-06 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här tjatas det om att vi måste tänka på och skydda de äldre, men på vilket sätt görs det? 

I en tidning häromdagen kunde man se en bild på en hemtjänstpersonal som kramar en äldre vårdtagare – utan munskydd och utan säkerhetsavstånd! 

Tvåmetersregeln gäller således inte för de gamla, som ska skyddas, och att använda ett munskydd vid nära kontakter för att minska risken att smitta de äldre, är ett no, no!

Informationen om coronaviruset och smittorisker är så otroligt ologisk i många sammanhang. De allra flesta vet dock säkerligen att smittan sprids från det som kommer via våra munnar och näsa – vid utandning, hosta och nysningar - och det kommer in via mun, ögon och näsa. Därför gäller regeln med minst 1,5 meters avstånd till andra personer, att hosta och nysa i armvecket, att inte ha händerna i ansiktet om de inte är ordentligt tvättade och att tvätta händerna ofta och, mycket viktigt, att TVÄTTA DEM det första man gör NÄR MAN GÅR IN I SITT HEM, för att inte få med sig eventuella virus in!

Smittan kommer inte farande genom luften och håller man på de regler som skrivits ovan, minskar risken för att bli smittad och smitta andra ganska rejält.

Men hur kan man då åsidosätta avståndsregeln i kontakten med de gamla, utan att skydda dem genom att använda det enklaste munskydd, som trots allt hindrar att partiklar i utandningsluften når den man är nära. För trots att Folkhälsomyndigheten med sådan kraft i den tidiga fasen av coronautbrottet hävdade att sjukdomen inte smittade, så har det visat sig att även till synes friska individer kan bära på smittan och föra den vidare. Man vet alltså inte om man är smittspridare eller ej!

Så hur bra skyddar man egentligen riskgrupperna? 

Inte så bra, har det visat sig när coronaviruset finns på äldreboenden och även inom hemtjänsten i Stockholm. 

Det hade inte behövt vara så, om man från början hade använt munskydd i nära kontakt med vårdtagarna och i övrigt hållit på avståndsregeln.

Lena Hjelte
Agronomekonom som jobbar extra inom hemtjänsten och regelvidrigt använder munskydd i nära kontakt med vårdtagaren.