Partiledaren Ebba Busch – oskyldigt dömd?

Ebba Busch har dömts till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal. Ett brott med fängelse på straffskalan. Eftersom hon erkänt brott behövs ingen rättegång. Straffet blev böter med 60 000 kronor till statskassan.

"Hur kan en riksdagsledamot och lagstiftare som dömts för brott säga att hon är oskyldig", frågar sig insändarskribenten.

"Hur kan en riksdagsledamot och lagstiftare som dömts för brott säga att hon är oskyldig", frågar sig insändarskribenten.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Insändare2021-07-06 17:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en presskonferens säger Ebba Busch att hon är oskyldig. Hon erkände brottet bara för att slippa rättegång. I SVT:s Agenda ber man om en förklaring. Hur kan en riksdagsledamot och lagstiftare som dömts för brott säga att hon är oskyldig? Hennes försvarstal var långt. Det var något om att hon ville koncentrera sig på partiledarskap och valet. 

När det gäller förtalsbrott räcker det inte med böter. Grovt förtal berättigar brottsoffret till skadestånd, för att man framställts som klandervärd. Den förtalade juristen säger att han kräver skadestånd på upp till 100 000 kronor.   

KD:s partistyrelse ställer sig bakom sin ledare. Det ska jämföras med Centern, som när åklagaren väckt åtal för olaga hot, sparkade en medlem. Utan att invänta rättegång och dom. 

Demokrati är att folket genom sina valda ombud stiftar lag i riksdagen och själva följer rikets lagar. Man ska organisera staten och fördela skattemedel till de myndigheter som ska besluta på lag och se till att alla följer lagen. Ledamot som fällts för brott ska lämna sin plats i rikets lagstiftande församling. För att få jobba på dagis krävs ett tomt utdrag ur brottsregistret. 

I ett nyval eller nästa val, ska väljarna rösta om man vill stödja ett parti som leds av Ebba Busch. Om några procent av KD:s gamla väljare inte tycker det, får M och SD leta efter nya vänner. Om L och Mp också hamnar under 4 procent-spärren kan det bli livat värre med 5 partier i riksdagen. TV4 kan sända direkt från Parlamentet.