Pressfriheten ändras över tid

Läste den intressanta artikeln om ämnet pressfrihet som mediaeleverna gjort.

Det fria ordet är viktigt att värna, men ibland kan det tummas på i vår strävan att vara politiskt korrekta.

Det fria ordet är viktigt att värna, men ibland kan det tummas på i vår strävan att vara politiskt korrekta.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2019-12-20 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man anser till exempel att Amerikas president är ett hot mot pressfriheten och detta är kanske till viss del sant även om jag tycker att han i mycket med sitt rättframma sätt uppmuntrar det fria ordet. 

Även vi i Sverige tummar ibland på det fria ordet i vår strävan att vara politiskt korrekta. Jag tänker då på vår välkända barnboksförfattare Astrid Lindgren som censurerats ganska hårt då hon använde ord i sina böcker som inte idag anses politiskt korrekta. Hon skrev sina böcker i en tid då ord som negerkung inte ansågs som något konstigt. 

Vad jag tänker på är att pressfriheten ändras över tid. Kan det inte vara av nytta historiskt för både barn och vuxna att veta det? Idag har det blivit ganska svårt för många att veta vad man kan skriva och detta kan hämma pressfriheten. 

Tittar man till exempel på alternativ media kan det ofta vara skrämmande vad som uttrycks där. Tyvärr kan insändarskribenter tro att man kan uttrycka sig så. Det som då händer är att deras åsikter inte kan publiceras i till exempel tidningar. Det gäller alltså att man skriver politiskt korrekt och om inte så göres hämmas pressfriheten med all rätt.

Vi alla måste tänka på att pressfriheten bestäms av vilken politik som förs och i vilken tid vi lever. Pressfriheten ändras både över tid och genom politiska beslut.