Problemet med synliga – och osynliga – sopor

Det finns smartare lösningar än billigare nota vid pumpen, menar insändarskribenten, som menar att förslaget "Avgift och Utdelning" både räddar klimatet och ger tillskott i plånboken.

Insändarskribenten förespråkar "Avgift och Utdelning", som bland annat införts i Kanada och Österrike. "Ägare till stora bensintörstiga SUV:ar får betala mer för drivmedlet än de får i klimatbonus, men majoriteten av befolkningen kommer att tjäna på systemet."

Insändarskribenten förespråkar "Avgift och Utdelning", som bland annat införts i Kanada och Österrike. "Ägare till stora bensintörstiga SUV:ar får betala mer för drivmedlet än de får i klimatbonus, men majoriteten av befolkningen kommer att tjäna på systemet."

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2024-02-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Det värsta miljöbrottet på 50 år." Så beskrivs de enorma sophögarna som deponerats ute i naturen av ett samvetslöst företag i sophanteringsbranschen. Hälsovådlig rök sprids från brinnande soprester och gifter har läckt ner i marken och ut i vattendrag. Vi ser illdådet på tv och vi förfasar oss.

Men samtidigt sprids i luften osynliga sopor, som redan skapar mycket större problem. Jag talar här om avfallet från fossilförbränningen, däribland avgaserna från våra bilar. Koldioxidutsläppen från förbränningen av olja, kol och fossilgas har nått de högsta nivåerna på över 2 miljoner år. Växthuseffekten kopplar sitt grepp och 2023 var det varmaste året som uppmätts. Klimatförändringarna går snabbare än någon kunnat förutspå.

Vi är många som oroar oss för framtiden och våra barns och barnbarns chans till ett gott liv. Men hur orolig är regeringen? För någon månad sedan presenterade regeringen sin klimathandlingsplan. Där väljer man att öka utsläppen av klimatskadliga växthusgaser bland annat genom att sänka priset på bensin och diesel (dock bara en bråkdel av prissänkningarna som utlovades i valrörelsen).

I tider när allting blivit dyrare är det naturligtvis välkommet med en lite billigare nota vid pumpen. Men det finns en smartare lösning, som både bidrar till att rädda klimatet och ger ett tillskott i plånboken. Det handlar om Avgift och Utdelning, som innebär att vi alla varje månad får en klimatbonus, i princip lika stor till var och en. Denna utdelning ska till fullo finansieras av att en klimatavgift läggs på bensin och diesel. Ägare till stora bensintörstiga SUV:ar får betala mer för drivmedlet än de får i klimatbonus, men majoriteten av befolkningen kommer att tjäna på systemet. 

Viktigt är också att människor på landsbygden får en extra tilldelning, eftersom det ofta är svårare att undvara bilen där. Avgift och Utdelning är ett effektivt och rättvist system, som redan har införts i Kanada och Österrike. Ett tips om regeringen vill rädda sitt klimatrykte.