Obehaglig samhällsutveckling – var slutar detta?

Ryska it-attacker, krigshot, sprängningar, gamla som blir lurade på pengar och en amerikansk presidentkandidat som kommer med häpnadsväckande uttalanden. Och nästan alla stirrar in i en skärm de timmar de är vakna. Samhällsutvecklingen har inte gått åt rätt håll. Var det detta vi önskade 1968?

Insändarskribenten är bland mycket annat oroad över Nato-utspelet från Donald Trump och ställer frågan "vart är vi på väg?"

Insändarskribenten är bland mycket annat oroad över Nato-utspelet från Donald Trump och ställer frågan "vart är vi på väg?"

Foto: Alex Brandon

Insändare2024-02-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i samband med att Kalmar kommun utsattes för en rysk it-attack att man avvärjde 70 miljoner it-attacker förra året. Har dom inget annat att sysselsätta sig med? 

Våra gamla i Sverige blir lurade på sina pengar av bedragare, som utger sig för att ringa från olika myndigheter. Det gick ju inte förr, då det sparades på bankkonto, som inte gick att få ut ifrån via luften, eller man hade sitt kapital i madrassen.

Det skjuts och sprängs överallt i vårt land och det har ökat år från år de senaste 15 åren och jag överlåter till eventuella läsare att själva dra slutsatser om orsaken och vem som bär ansvaret.

Sedan varnas det för krig. Vissa hamstrar och kärnkraftsvännerna vill ju bygga åtta-tio nya. Hur länge tar det för en eventuell fiende att bomba ut dem? Ett eller två dygn? Men det blåser ju mer och mer, så 800 nya vindkraftverk hinner vi nog försvara lättare, eller?

Och nu har ju den nygamla presidentkandidaten i USA sagt att om ett land i Nato inte betalar sin avgift så ska han säga till Ryssland att "gör vad ni vill med detta land". Häpnadsväckande. Man kan ju undra hur det står till hos den eventuellt nya presidenten... Ja, så står det till i det stora föregångslandet, "over there".

Man kan ju lätt ställa sig frågan "vart är vi på väg?" Rena Vilda Västern dom senaste 15 åren! Eller värre. Ser på gator och torg, folk går omkring och glor i sin telefon överallt. Ett råd: skaffa olycksfallsförsäkring. Det finns ju lyktstolpar överallt. Man kan ju undra om det är nyttigt att hela sin vakentid stirra i en mobil eller dataskärm, ser ju överallt där jag går in att där sitter dom och stirrar in i en dator.

Jo, så ser vårt samhälle ut anno 2024. Var det detta vi önskade anno 1968? Och var slutar detta? Dags att åter ställa samma fråga som i ett populärt tv-program: vart är ni på väg, tror ni?