När vi växte upp åt vi semlor till påsk. Numera säljs dessa delikata bullar redan i november och under fettisdagen, som i år infaller den 16 februari, förväntas det säljas omkring 6 miljoner. Denna underbart goda bulle, fylld med mandelmassa, spritsad grädde och florsocker, kanske inte så hälsosam med alla kalorier men den är ju himmelsk god.
Nu läser vi att inte ens vår semla är undantagen från klimathysterin. Någon har nämligen räknat ut att vår goda semla är en stor miljöbov. Något vi ätit i många generationer är nu alltså farligt för miljön. Det har räknats ut att det går åt 68 liter vatten för att göra mandelmassa till en enda semla, men klimataktivisten som räknat ut att vår semla är en stor miljöbov har förmodligen inte hängt med i miljödebatten då vi vet att vattnet som vi har på jorden har vi haft i miljontals år och oavsett vad vi använder det till så försvinner det inte. Det är sånt som kallas kretslopp.
Det enda farliga med vår smaskiga semla är att den är en riktig kaloribomb. Vilken skattehöjning är att vänta härnäst? Kommer det en särskild semleskatt? Ja, det förvånar oss inte, då vi vet att vår regering är pigga på att införa olika skatter så fort det handlar om miljö som exempel flygskatt, bonus malus på fordonsskatt, höjda bensin- och dieselskatter, kemikalieskatt, plastpåseskatt och så vidare.
Men en sak är säker, vi och många med oss, kommer även i framtiden äta semlor med gott samvete. Oavsett om det införs en semleskatt , kaloriskatt eller någon annan skatt på detta goda bakverk.