Självklart ska Vimmerby ha en ishall som håller måttet

"De investeringar som görs nu kommer kommuninvånarna att ha nytta av i minst 50 år framåt. Oavsett om det handlar om en ishall, en simhall, en brandstation eller vad det nu kan vara. Det är så självklart att det inte skulle behöva sägas", skriver signaturen Sportintresserad.

"De investeringar som görs nu kommer kommuninvånarna att ha nytta av i minst 50 år framåt. Oavsett om det handlar om en ishall, en simhall, en brandstation eller vad det nu kan vara. Det är så självklart att det inte skulle behöva sägas", skriver signaturen Sportintresserad.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2024-09-18 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte ovanligt att företrädare för ytterlighetspartier kommer med den typen av invändningar mot att kommunen satsar på sina anläggningar och lag som står att läsa i Vimmerby Tidning 18 september. Det förekom i Linköping när Saab arena, som då hette Cloetta center, skulle byggas. Antingen med argumenten att skattemedel inte ska slösas (utan hellre gå till skattesänkningar) eller för att julklappsönskelistan inom andra områden skulle kunna infrias. Jag säger inte att så är fallet med insändaren om Vimmerby ishall men argumenten liknar varandra.

Hade de fått rätt i Linköping då så hade LHC harvat i andra eller tredje divisionen fortfarande. Nu kan de vinna SM-guld i år om allt går vägen. Det är skillnaden mellan naivitet och realism. Ska en ort kunna ha elitidrott i en stor sport måste både kommun och näringsliv bidra. Att tro att det skulle kunna gå genom att föreningen säljer Bingolotter är så naivt att det knappt förtjänar att bemötas.

Men eftersom den här typen av inlägg kommer med ojämna mellanrum lite varstans så måste någon säga emot. För det första äger Vimmerby kommun ishallen, och något man äger måste förvaltas och underhållas. De investeringar som görs nu kommer kommuninvånarna att ha nytta av i minst 50 år framåt. Oavsett om det handlar om en ishall, en simhall, en brandstation eller vad det nu kan vara. Det är så självklart att det inte skulle behöva sägas. Men med den typ av argument som insändarskribenten framför, att alla skattepengar ska gå till dagsaktuell akutlösning inom olika sociala sektorer i kommunen måste det tydligen upprepas gång på gång.

Det är därför en kommun har olika budgetposter. För att den ena inte ska inkräkta på den andra. Det bedöms av den styrande majoriteten i vanlig demokratisk ordning. Har majoriteten bedömt att de sociala sektorerna ska ha si och så mycket tilldelning och de kulturella och idrottsliga så mycket, ja då är det det som gäller. Oavsett gnällspikar på ytterkanter eller hos kreti och pleti. Basta.

Löpande dagsaktuella kostnader finns det en budget för, investeringar en annan. Det är mycket enkel matematik. Eller demokrati då. Och tycker en majoritet av kommuninvånarna, via sin majoritet i kommunfullmäktige, att det är angeläget att Vimmerby ishall underhålls ordentligt och uppgraderas till modern nivå, då ska det naturligtvis bli så. Då är det naturligt att alla sektorer får sitt. I det här fallet ishockeyn.

Sedan finns andra aspekter som att en kommun blir mer attraktiv att flytta till eller bo kvar i om det finns fritidssysselsättningar på hög nivå, typ hockeyallsvenskan, med allt vad det innebär av nya skatteintäkter. Men det är en annan diskussion som jag inte tänker utveckla här. Och en annan aspekt är att ett elitlag alltid måste sponsras av det lokala näringslivet, annars blir det ingen elitidrott. Den som säger att elitidrott inte kostar mycket pengar vet inte vad den pratar om. Så självklart ska Vimmerby ha en ishall som håller måttet, och självklart ska kommunen stötta sitt enda riktiga elitlag VH!