Ska det behöva ske en dödsolycka innan något görs?

Olyckan utanför Storebro den 2 maj är bara en i raden av flera, som hade kunnat undvikas om det varit omkörningsförbud, menar insändarskribenten. "Det ska väl inte behöva ske en trafikolycka med dödlig utgång innan Trafikverket gör något?", undrar hon.

Olyckan i höjd med Storebro för några dagar sedan hade kunnat undvikas med åtgärder som sänkt hastighet eller omkörningsförbud, menar insändarskribenten.

Olyckan i höjd med Storebro för några dagar sedan hade kunnat undvikas med åtgärder som sänkt hastighet eller omkörningsförbud, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-05-09 20:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdag den 2 maj hände det en trafikolycka på rv 34, där en traktor kom norrifrån och skulle svänga vänster vid mellersta infarten mot nedre bruket i Storebro och personbilen som låg bakom inte observerade detta utan påbörjade en omkörning. 

Denna korsning är olycksdrabbad och det har hänt rätt många olyckor här under årens lopp, tack och lov utan dödsfall hittills. Riksväg 23/34 förbi korsningen är en rak och fin väg, 80 km i timmen och trots att det är en infart kör folk om. Visst fick man lära sig i körskolan att man inte ska köra om ifall det inte är riskfritt och att man inte ska göra en vänstersväng om det inte kan ske på ett säkert sätt – men att skriva i teoriböckerna är en sak, att utöva det i praktiken är en annan.

Denna olycka och alla andra olyckor som hänt här hade kunnat undvikas om bara Trafikverket hade gjort omkörningsförbud förbi korsningen och eventuellt sänkt hastighet eller på annat sätt gjort infarten säker ur trafiksäkerhetssynpunkt. Jag bor mitt emot denna korsning och ser ofta hur bilisterna kör om i jämnhöjd med infarten. Det händer också relativt ofta när jag ska till Vimmerby, att bilar kör om, trots att jag tydligt visar att jag ska svänga höger och ska svänga ut på riksväg 23/34 med färdriktning mot Vimmerby. 

Det ska väl inte behöva ske en trafikolycka med dödlig utgång innan Trafikverket gör något? Materiella ting går att ersätta, men inte ett människoliv. Själv undviker jag denna vänstersväng utan svänger av vid bensinstationen när jag varit i Vimmerby och åker genom samhället istället. Det blir något längre sträcka, men hellre det än att bli inblandad i en eventuell olycka.