Skärp straffen för mäns våld mot kvinnor

I dagens samhälle blir kvinnor utsatta dagligen. Detta kan vara allt från busvisslingar till våldtäkter.

Varför låter ni dessa män komma ut i samhället när de utgör en så stor fara för kvinnor, undrar insändarskribenten.

Varför låter ni dessa män komma ut i samhället när de utgör en så stor fara för kvinnor, undrar insändarskribenten.

Foto: Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-09-03 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta händer för att män anser sig ha rätt till kvinnors kroppar. I deras sjuka sinne ser de oss som objekt och att de har fri vilja med våra kroppar. 
Blir en kvinna våldtagen så får många samma fråga av polisen: ”Vad hade du för kläder på dig?”. Detta har jag personligen fått höra av en kvinnlig polis. Det spelar ingen roll vad man hade för kläder, jag ska kunna gå hur lättklädd jag vill utan att någon ska få för sig att jag bjuder in dem till att antasta mig. Varför går inte det här in i huvudet på de som gör det? 
 

Många kvinnor lever i dag i ett förhållande de inte kan eller vågar ta sig ur. Dagligen får de utstå psykisk och fysisk misshandel. Många av dessa män har sedan tidigare blivit dömda för brott mot kvinnor. Det finns fall där kvinnor blivit mördade av sina ex medan de varit ute på permission för att rättssystemet inte har haft rätt uppsyn under tiden. Det finns fall där kvinnor blivit mördade samma dag eller dagen efter deras ex kommit ut ur fängelset. Hur länge ska regeringen fortsätta låta det här pågå? Varför måste det gå så långt att ett offer måste fejka sin egen död, för att i ett sista försök komma undan sitt våldsamma förflutna? Varför måste vi kvinnor behöva leva i skräck dagligen?
När dessa utsatta kvinnor sedan tar modet till sig och anmäler eller söker hjälp, så faller skulden på dem. ”Varför sökte du inte hjälp tidigare?”, ”Varför tog du inte tag i första bästa person och bad om hjälp?”. Ständigt kommer det kommentarer från människor som aldrig befunnit sig i samma situation. 


Sverige ska vara ett så jämställt land, men varför nedvärderar ni oss? Varför nedvärderar rättsväsendet våra upplevelser? Varför låter ni dessa män komma ut i samhället när de utgör en så stor fara för kvinnor?
Min mening med denna texten är; skärp straffen mot kvinnovåld. Jag vädjar till rättsväsendet att utnyttja högsta straffet för våld och sexualbrott mot kvinnor. Jag vädjar till rättsväsendet att lyssna på offren, ge dem den hjälp som behövs. Hjälp inte förövarna genom att ge dem skyddad identitet. När ni ger förövaren mer hjälp än offret, där visar ni var ni står. Nästa gång en förövare, som ni beviljat skyddad identitet och så vidare, ger sig på en ny kvinna; jag och många andra lägger skulden på er i regeringen. Ge männen riktiga konsekvenser för deras handlingar, gulla inte runt med dem.

Frustrerad