Skenavtal om utköp av lärare i Kinda

Media berättar att Kinda kommun köpt ut en lärare. Han ska få lön i 11 månader, för att inte arbeta. Det är fake news. Lön är ersättning för utfört arbete. Anställningen är kommunal egendom och kan inte köpas eller säljas.

"Myten om avslut på betalda uppsägningar sprids i media", menar Arne Grip, som i sin insändare tar ett fall i Kinda kommun som exempel.

"Myten om avslut på betalda uppsägningar sprids i media", menar Arne Grip, som i sin insändare tar ett fall i Kinda kommun som exempel.

Foto: Agnes Ganestål

Insändare2023-01-18 20:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insamlade skatter ska användas rätt. SVT frågade våra kommunala myndigheter om utköp 2019-2020. Man bränner en halv miljard/år. Region Kalmar sticker ut med 0 utköp. Jag kontaktade reportern och berättade att SVT i januari 1995 i Norra Magasinet visade hur man backar avstängningar, avsked och utköp.

Uppdrag Granskning svarade i mars 2021 med ett nytt program om avstängning och utköp. En åklagare på Ekobrottsmyndigheten tvingades flytta. Skellefteå kommun köpte ut en undersköterska i. Tonen var kritisk. 

Experter uttalade sig om att det inte såg bra ut och att det var dyrt. Sanningen, att det är olagligt och straffbart, kom inte med. Myten om avslut på betalda uppsägningar sprids i media.

Myndigheter arbetar under lagarna. För varje beslut krävs lagstöd och vägar för att klaga. Parter i anställningsavtalet är kommunen och enskild. Uppsägning ska beslutas av arbetsgivaren och vara skriftlig. 

Arbetsgivare är den som betalar lön till arbetstagare. Vi betalar kommunens löner. Våra valda företrädare och anställda ska följa lag, göra rätt och rätta sig efter dom. 

Paragraf 39 i anställningsskyddslagen säger att en privat arbetsgivare kan be en anställd fara och flyga. Och efter fällande dom, betala skadestånd för ogiltig uppsägning. I företag råder avtalsfrihet. Den som klagar kan bli utköpt. Valet står mellan dyr process eller pengarna i näven. Och en kråka på ett avtal om att man inte ska bråka. 

Kommunen arbetar under lagarna. Man kan inte ta skattepengar för att köpa sig fri från en dom. Två anställda möter inte partsvillkoret för avtal. Avtal gäller inte som uppsägning. Läraren är fortsatt anställd och fram till 20 mars 2023 avstängd utan lön.

Polis och åklagare skriver av mina anmälningar. De använder själva falska avtal för att göra sig av med folk. Den politiska kontrollen av skattemedel fungerar inte. Jag frågade Kinda efter lagrum för utköp. Och fick svaret, att det var etablerad ”praxis på arbetsmarknaden”. Men det gäller bara i privata företag.

Praxis i juridiken betyder avgörande i högsta instans, HD eller HFD. Rättsfall är tolkningar av lagen. Att hindra offentligt anställda från att arbeta är straffbart. Kommunen ska göra rätt och rätta fel. Min uppfattning är att den olagliga avstängningen ska hävas och att det falska avtalet ska rivas.