Släckt belysning inte rätt väg att gå

Kommunens planer på att engagera föreningar för ökad vuxennärvaro på stan är bra, men inte tillräckligt menar insändarskribenterna.

Att engagera föreningar för ökad närvaro av vuxna på stan räcker inte, menar insändarskribenterna, som vill ha övervakningskameror.

Att engagera föreningar för ökad närvaro av vuxna på stan räcker inte, menar insändarskribenterna, som vill ha övervakningskameror.

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Insändare2021-01-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i Vimmerby Tidning att kommunstyrelsen i Vimmerby funderar på att öka närvaron av vuxna på stan, eftersom det är så bråkigt kvällstid på helger och att man funderar på att föreningar ska få en slant för att ställa upp. Detta är ett bra förslag, men det är inget nytt att det är bråk och stökigt. 

Om man hade satt upp övervakningskameror för två år sedan, då vår motion blev bifallen i kommunfullmäktige, hade en del av bråket upphört men istället valde man att lyssna till en enskild polis som tyckte att övervakningskameror inte var befogat i lilla Vimmerby då vi inte har mycket kriminalitet i stan, hur nu en enskild polismyndighet kan stå över ett kommunfullmäktigebeslut. Det är för oss obegripligt. 

Nej, istället väljer man att inte sätta upp några kameror och man börjar det nya året med att släcka ner vissa lampor nattetid av besparingsskäl trots att invånarnas känsla av otrygghet ökar. Och hur har kommunen tänkt sig hur man ska göra om det är en tjej eller kille i behov av hjälp och man måste stå 2 meter ifrån med anledning av pandemin? Högst opersonligt att inte kunna stå jämte ungdomen och ge råd, tröst och hjälp. 

Varför inte, när pandemin börjar dala ut, införa "farsor och morsor på stan", avlöna med kanske 500 kr till varje person som går, dessutom bjuda vandrarna på varmt kaffe, te eller choklad och smörgåsar. Men en sak är säker, att släcka ner belysning och att inte sätta upp kameror är inte rätt väg att gå.