"Sluta med lockropen och ställ krav på vårdpersonalen"

Erbjudande om en tredje påfyllnadsdos räcker inte, så länge det finns vårdpersonal som inte tagit en första, menar insändarskribenten, som tycker att det bör ställas vaccinationskrav på de som jobbar i vård och omsorg.

Insändarskribenten tycker att det är kravlöst i vården och menar att arbetsgivaren måste ställa tuffare krav på att den som jobbar i vård och omsorg tagit vaccin mot covid-19.

Insändarskribenten tycker att det är kravlöst i vården och menar att arbetsgivaren måste ställa tuffare krav på att den som jobbar i vård och omsorg tagit vaccin mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-11-01 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den tv-sända pressträffen den 27 oktober står socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och "erbjuder" en tredje vaccindos till i stort sett hela svenska folket, vilket ju är positivt. Även vårdpersonal ska "erbjudas" denna fina möjlighet för allas trygghet, inte minst för vårdtagare och anhörigas skull.

Men så länge det finns personal inom vård och omsorg som inte tagit någon spruta så förstår jag inte hur detta "erbjudande" ska hanteras.

Det enda jag skulle erbjuda dessa vårdgivare, som inte är vaccinerade, vore att byta jobb och ta en fundering på nästa yrkesval – men inte inom vården.

Det borde ligga på varje chef, oavsett vilken kategori det än gäller, att ha koll på sin personal och vilka som är vaccinerade. Coronapandemin är inte över och människor avlider varje dag, så sluta med dessa lockrop och ställ krav. Vi vår lära oss att leva med detta, men vi ska inte göra det värre eller sämre.

Ett bra sätt att visa att man bryr sig är också att ställa krav, inte bara erbjudande.