Spretande svar om arbetsmiljöansvaret

Bristen på skyddsutrustning för anställda i sjukvård och hemtjänst som vårdar patienter med misstänkt eller konstaterad Covid-19-smitta tros ligga bakom sänkta direktiv. Många har upprörts. En Facebookprotestgrupp har startats.

Insändare2020-04-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten säger att arbetsgivaransvaret inte kan lyftas från den lokala chefsnivån.

I Danmark har nya riktlinjer införts för personal som på grund av ålder eller andra riskfaktorer bör skyddas. Kai Knudsen, intensivvårdsläkare i Göteborg, vill att Sverige följer efter. 

Regeringen har i ett förslag till lagrådsremiss signalerat behovet av att stärka sin kontroll. Flera har uppfattat det som fröet till undantagstillstånd. V och M invänder. Många frågor dallrar i luften. Kommer och kan regeringen med våld överta sjukvårdsansvaret för Covid-19?

Efter dödsfall bland smittad personal på grund av bristande skydd, vem ska då anmälas till polis och åklagare? Svaren spretar. 

Arbetsmiljölagen (AML) ska den dagen åberopas. Åtalbara gärningar är arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död. AML menar att styrelsen ansvarar. Med straffansvar för ordföranden. Hen är gärningsmannen.  

Covid-19 påminner oss om att varje enskild regions styrelse måste skärpa arbetet så att frisk personal alltid kan erbjuda god vård i anpassade lokaler under säkert skydd. Just nu särskilt de med förhöjd risk.

21 regionstyrelser bör i beslut följa Danmarks exempel. 

Anders Mansten, överläkare, Nyköping
Arne Grip, arbetsmiljökonsult, Kisa