Ställ inte upp i politiken om intresset saknas

"Allt verkar som desperation för att få namn till kommunlistan och kunna slå sig för bröstet och tycka att man gjort bra ifrån sig att kunna få fram ersättare vid frånvaro", skriver Anneli Jakobsson om sitt tidigare parti SD.

"Allt verkar som desperation för att få namn till kommunlistan och kunna slå sig för bröstet och tycka att man gjort bra ifrån sig att kunna få fram ersättare vid frånvaro", menar insändarskribenten som tycker att engagemanget för politik är svagt hos somliga, menar insändarskribenten.

"Allt verkar som desperation för att få namn till kommunlistan och kunna slå sig för bröstet och tycka att man gjort bra ifrån sig att kunna få fram ersättare vid frånvaro", menar insändarskribenten som tycker att engagemanget för politik är svagt hos somliga, menar insändarskribenten.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2022-10-04 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är 2022 års val över sedan några veckor tillbaka. En del partier ökade något eller några mandat. Häromdagen gick jag in på Valmyndighetens sida för att kolla vilka som blev ordinarie ledamöter och vilka som blev ersättare till kommunfullmäktige – och döm om min förvåning när jag får se att Sverigedemokraterna Vimmerby har en person som inte ens är medlem i partiet med på listan. Denna person fick visserligen bara fyra röster i kommunvalet och var inte på valbar plats, men ändå; det räcker med att två ledamöter eller ersättare entledigar sig, så omräknas det hos länsstyrelsen och personen kommer in som ersättare för att representera SD Vimmerby. Ett parti som personen inte har någon tillhörighet till.

Samma person fick också förfrågningar under våren och fram till sista kommunfullmäktige i september om att ställa upp och vara ersättare när de ordinarie ledamöterna var frånvarande (personen var tidigare ersättare innan utträdet ur partiet). Vilket parti skulle denne representera då som partilös? Nej, allt verkar som desperation för att få namn till kommunlistan och kunna slå sig för bröstet och tycka att man gjort bra ifrån sig att kunna få fram ersättare vid frånvaro. Det är bara ordföranden för kommunföreningen som har tillgång till medlemslistan och borde således ha uppmärksammat utträdet ur partiet. 

Det är också anmärkningsvärt att två kandidater med väldigt hög frånvaro ställer upp för omval. Att bli vald som ledamot eller ersättare är ett förtroende som ska förvaltas väl, och man bör – och ska – gå på de möten som kommunfullmäktige kallar till. Kan man inte delta någon gång så träder ersättare in, vilket har fungerat väldigt svagt hos SD den gångna mandatperioden. Sista KF var ingen SD-ledamot på plats och andra gånger har SD haft flera tomma stolar varje möte under ett och ett halvt-två års tid. De här två nämnda ledamöterna har inte varit på något kommunfullmäktigemöte eller möte i nämnderna på två år och ändå är de beredda att kandidera en gång till. 

Den stora frågan är varför man gör det när man redan bevisat för väljarna att man inte intresserar sig för politiken? Dessutom upptar man ju platser för andra som står längre ner på listan och som efter omräkning hos länsstyrelsen bereds en plats till Vimmerby kommuns beslutande församling. Personer som verkligen vill kandidera och som är intresserade av politik.