En samling med olika höjdare inom mat, mattillverkning och miljörörelse går samman och gör skrivelser om den biologiska mångfalden. Allt från Världsnaturfonden, Kungliga tekniska högskolan till olika vd:ar, verksamhetsledare och kostchefer inom mat och tillverkning. Det är vad vi lägger på tallriken som är en avgörande roll om vi skall klara våra globala mål för klimatet till 2030. ”Ökad andel vegetariska rätter minskar utsläppen av växthusgaser och skyddar värdefull ekosystem från skövling.”
Men man kan fråga sig; När dessa höga karriärister inom dessa områden är ute och äter sina fina middagar. Vad väljer dom för mat då Lever dom verkligen som dom lär eller finns det en del dubbelmoral här. Dom säger: ”Det är dags att göra klimat och biologisk mångfald till en prioritet inom livmedelssektorn, för att vi skall säkerhetsställa att vi har mat för att mätta den växande befolkningen.” Det låter nog för bra för att vara sant.
Hur långt har vi kommit mot att förändra våt matkultur till den biologiska mångfalden 2030. Det är inte så länge kvar och vi har i princip inte hunnit nånstans än. Hur mycket kött måste vi plocka bort från våra menyer och hur mycket växtbaserad mat skall plockas in. Fler fiskar blir rödlistade för vår överfiskning och förorenade hav och sjöar. Det kommer inte bli lätt.
Det här handlar inte bara om Sverige utan om hela världen. Hur skall det gå till att förändra hela livsmedelsbranchen i världen, när dom blandar in religioner och levnadssätt i sin mathållning. Hur skall de stora länderna USA och i Sydamerika och Oceanien övertygas som har en sån stark köttkultur? Hur ser mathållningen ut i Asien och Ryssland? Inte Europa att förglömma.
Skall det vara nån mening med biologisk mångfald så måste alla länder runt omkring på hela jordklotet sträva mot samma mål, för att luften och vattnet skall bli giftfritt. Idag kan vi inte ens hålla sams över gränserna. Det här kommer inte kunna genomföras.
Anders Larsson