Stort mörkertal för sköldkörtelsjuka

I VT 28 juli kunde man läsa om sköldkörtelbehandlingen ökar. Det är glädjande att många får hjälp. Men hur många är det som inte får rätt hjälp? Ett stort mörkertal.

Insändare2020-08-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är många som kan intyga hur svårt och snårigt att få läkarna att lyssna. Att vara påläst och ha skaffat kunskap om hypotyreos och ta fighten med läkarna har visats sig vara en möjlighet till hjälp. 

Patientlagen kom 2015 där vården ska informera och göra patienten delaktig med respekt för patientens självbestämmande. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås. 

Det är mycket vanligt i vården att läkarna ger diagnosen psykiska problem och ger patienten antidepressiva mediciner men det finns anledning att ta blodprov på sköldkörteln och binjurarna som skulle kunna belägga diagnosen hypotyreos. 

Blodprover på bara T4 och TSH, som är vanligt, är inte tillräckligt. Samtidigt säger två endokrinologer att blodproverna inte alltid är tillförlitliga utan uppmanar patienterna be sin läkare att inte ta så stor vikt vid blodproverna utan lyssna på hur du mår. 

På sköldkörtelförbundets hemsida och i tidningar berättar patienter om sina lidande. De som lider av övervikt får rekommendationer att lägga om sin kost och motionera. Även gastric bypass föreslås, allt utan framgång. 

Problemet kan vara obalans i sköldkörteln hormonerna,svag ämnesomsättning. Med behandlingen av sköldkörteln och övervikt har välkomnats till stor glädje.