“Lugn bara lugn", som Karlsson skulle ha sagt

Ingen kommer att tänka på den redan befintliga byggnaden som en moské och verksamheten som ska bedrivas är ingenting som förstör varumärket Vimmerby, förklarar Bullerbyn Kulturförening i ett svar på den kritiska insändaren.
Ingen kommer att tänka på den redan befintliga byggnaden som en moské och verksamheten som ska bedrivas är ingenting som förstör varumärket Vimmerby, förklarar Bullerbyn Kulturförening i ett svar på den kritiska insändaren.

Den bild som insändarskribenten "Prunus Wermlandiensis" ger av den tänkta moskén i Vimmerby stämmer inte, förklarar Bullerbyn Kulturförening, som här förklarar sina planer och avsikter med gamla Preem-macken.

Insändare 22 oktober 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Värna Vimmerbys varumärke – stoppa moské-bygget!"

Vimmerby, staden som bär med sig Astrid Lindgrens arv, inte bara som en författare av enastående böcker, utan som en symbol för medmänsklighet och en stark tro på kärlek. Exempelvis sa hon: "Ja, jag tror att livets innersta mening är kärlek. Där kärlek finns, finns inte våld och maktmissbruk och förtryck. Livets mening var nog från början att vi skulle leva i kärlek och harmoni med våra medmänniskor …".

Vimmerby kommun har också alltid stått för mångfald, gemenskap och strävat efter att vara en kommun för alla. Majoriteten av Vimmerbyborna är väldigt stolta över den gemenskap som finns här och det är inte överallt i världen man får ett leende av nästan alla invånarna.

Även om bilden av en kyrka i början av gatan och en moské i slutet på gatan skulle representera den fina religionsfriheten som vi har och den mångkulturella karaktären i Vimmerby, så är bilden som insändarskribenten ritat upp fel. 

Bullerbyn Kulturförening vill klargöra att det inte ska byggas någon moské med någon minaret. Det kommer att vara en byggnad som inte sticker ut, eftersom byggnaden redan är på plats sedan tidigare. Går man alltså förbi lokalen så är det ingen som kommer att tolka detta som en moské. Placeringen är dessutom toppen eftersom detta är en förening där planen är att erbjuda aktiviteter för Vimmerbys barn. Att då kunna på ett säkert sätt ta sig till Källängsparken är bara ett stort plus. Utöver det kan parken livas upp med olika event och evenemang. 

Vår förening har tre huvudsakliga fokusområden som syftar till att främja välmåendet för kropp, sinne och själ genom olika aktiviteter.

I den första delen kommer lokalen att fungera som en plats för aktiviteter som främjar det inre välbefinnandet, “sinnet”. Här kommer vi erbjuda en mängd olika möjligheter för våra medlemmar att hitta ro och harmoni. Det kan inkludera meditation, mindfullness-övningar och andra aktiviteter som hjälper till att skapa en balans i det mentala och emotionella välmåendet. 

Den andra delen kommer att vara dedikerad för att främja en sund kropp. Vi kommer att erbjuda olika träningsprogram och aktiviteter för att stärka kroppen och främja fysisk hälsa. 

Slutligen, den tredje delen kommer att vara en plats för själen där medlemmar kan söka inre frid och balans. Det kommer att inkludera möjligheter till bön, meditation och yoga, allt med syfte att främja det andliga välmåendet och främja själslig harmoni. En plats där värme och vänskap frodas.

Vi ser fram emot att den nya lokalen i vår stad ska återspegla den magiska värld som Astrid Lindgrens böcker öppnade för oss – en plats där vi omfamnar olikheter och där varje individ är fri att vara sig själv och hitta en känsla av gemenskap.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa