Det är oroligt i Vimmerby församling. Det är svårt att hitta en ny herde. En förklaring är att uppdraget som kyrkoherde är oreglerat. Det finns en ny handbok för gudstjänster och förrättningar. Men ingen handbok för det löpande arbetet. Den som inte passar in i gänget kan bli utköpt på falska papper.
Åren efter kyrkans skilsmässa från staten har präglats av debatten om ledarskap. Vad innebär det att vara en före detta statlig myndighet? Vem ska bestämma över vem och om vad? Ska kyrkan drivas som ett företag med chefer och underlydande? Eller som en ideell förening av jämlikar? Hur hantera motsättningar mellan betalt och ideellt arbete? Vilka lagar gäller?
Vad händer med det centrala kyrkokansliet när församlingarna ska bli arbetsgivare? Någon kom på att kyrkokansliet kunde skapa en egen avdelning, Svenska kyrkans Arbetsgivarorganisation, SKAO. Denna lilla grupp får stort utrymme i kyrkan. Avdelningen håller kurser och sprider myter om sig själva som den allsmäktige arbetsgivaren. När det går snett driver de egna tvister i Arbetsdomstolen, AD, och förlorar.
Arbetsgivare är enligt AML, den juridiska personen: organisationen, myndigheten eller företaget. MBL 1 § säger bara att arbetsgivare är den som betalar lön till en arbetstagare. Att frågan om arbetsgivare inte är reglerad i lag eller i Kyrkans styrdokument leder till problem.
När SKAO attackerade en kyrkoherde på västkusten förlorade man i AD, både 2003 och 2007. En församling i Skåne sade upp organisten på grunden personlig arbetsbrist. Facket stämde till AD. För att undvika en ny svidande förlust i domstol mot organisten skrev SKAO ett skenavtal. Att anställningen skulle upphöra och att lön skulle betalas. Bara anställda kan få lön. Organisten är fortsatt anställd.
Överfallen på kyrkoherden och organisten visar att SKAO spelar falskt. De skriver konstiga böcker, håller kurser, fixar utköp på falska papper, belastar domstolar och förstör liv. SKAO hotar kyrkans liv och hälsa. Arbetsgivaren, vem det nu är, ska frälsa oss från ondskan och stänga avdelningen!