Svensk kyckling– ett bra val för konsumenten

Svar på Johanna Månsson insändare "Se Uppdrag Granskning – vill du äta mera kyckling?”

"Precis som många andra reagerade vår branschorganisation på bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning på avelshöns som far illa. Det vi såg var oacceptabelt och ska inte förekomma", skriver Jenny Andersson, Svensk Fågel.

"Precis som många andra reagerade vår branschorganisation på bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning på avelshöns som far illa. Det vi såg var oacceptabelt och ska inte förekomma", skriver Jenny Andersson, Svensk Fågel.

Foto: Svensk Fågel

Insändare2023-11-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Djurrättsdebattören Johanna Månsson uppmanar i en insändare att vi ska sluta att föda upp djur och sluta att äta kött. Jag har full respekt att man väljer att bli vegetarian, men de flesta av oss vill äta kött – och gärna svenskt kött. Enligt en undersökning från Novus väljer 94 procent av Sveriges befolkning att äta kött och en majoritet kan tänka sig att betala mer för att äta mat från Sverige. 

Precis som många andra reagerade vår branschorganisation på bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning på avelshöns som far illa. Det vi såg var oacceptabelt och ska inte förekomma. Direkt efter sändning gick vi ut och kommenterade detta och ställde hårda krav på det internationella avelsföretaget. Att detta inte framkommer när Svensk Fågels vd intervjuas i programmet är för att reportern vid intervjutillfället vägrade att tala om från vilken anläggning filmen kom ifrån. Det gjorde att vår vd omöjligt kunde uttala sig om djurrättsaktivistens filmer i detta läge. Detta är en policy som både vi och LRF har tagit när det gäller anonymt tagna filmer och bilder. 

När det gäller hållbarhet tror jag tyvärr att Johanna Månsson behöver läsa på. Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent på tio år och är i dag det mest hållbara alternativet när vi väljer att äta kött. Vi bönder och hela vår bransch har jobbat stenhårt med att bli mer hållbara, till exempel friskare djur vilket innebär att vi väldigt sällan behandlar våra djur med antibiotika, vi har god djuromsorg och säkrare livsmedel.

I dag äter våra kycklingar till stor del spannmål från våra svenska gårdar, majoriteten av oss lantbrukare har i dag grön el i form av sol- eller vindkraft. Så vi tar vårt ansvar. Svenska konsumenter kan känna sig trygga med svensk kyckling.Vi svenska lantbrukare är en viktig kugge i att hålla landsbygden levande och i oroliga tider är det viktigare än någonsin att öka vår självförsörjning av svensk kyckling och inte tvärtom.