Ta hand om ungdomarna – vänta med bubblet

Om vuxna inte festade så mycket själva när det är studenttider skulle fler tonåringar känna tryggheten i att kunna ringa någon och bli hämtad, menar insändarskribenten.

Att vuxna prioriterar sitt eget drickande vid studentfirandet är känsligt att prata om, menar insändarskribenten, som ändå tycker det är bra om fler kan svara "jag hämtar", om tonåringen ringer.

Att vuxna prioriterar sitt eget drickande vid studentfirandet är känsligt att prata om, menar insändarskribenten, som ändå tycker det är bra om fler kan svara "jag hämtar", om tonåringen ringer.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2023-06-16 11:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här tiden på året kan vi ta del av lika delar glädje och elände i samband med studenten. Det är glada utspring, festklädda ungdomar, dunkande studentflak men, i bakvattnet, fylla, stök och bråk. Föräldrar får råd om hur de ska lotsa sina tonåringar genom ett firande som inte ger alltför trista konsekvenser, fältare och nattvandrare laddar för att ta hand om de som behöver en vuxen famn och man kan bara hoppas att så många som möjligt får ett studentfirande att minnas med glädje.

En sak jag stör mig på är att alltför många vuxna – inte minst föräldrar till huvudpersonerna – ser chansen till en egen fest. Det är bubbel och rosé, det är drinkar och det är feeest. Jag läste debattartikeln "Tonårsföräldrar tror på blöt skolavslutning" och i den finns framförallt två saker att fundera lite extra på. Tonårsföräldrarna har svarat att de tror att 9 av 10 tonåringar under 18 år kommer att dricka. Men bara var femte tror att deras EGEN telning kommer att dricka. Hm. Och – trots att två tredjedelar svarat att de tror att deras egen konsumtion påverkar deras ungdomars förhållningssätt till alkohol har fyra av tio varit fulla inför sina barn. 

Det här är oerhört känsligt att ta upp, vet jag av egen erfarenhet. Att be någon hålla igen kan ta död på stämningen, tyvärr. Men det vore så skönt om fler vuxna förstod hur tryggt det är för en tonåring att kunna ringa hem och mötas av ett självklart ”jag kommer och hämtar dig” istället för ett ”kan du fixa det själv, jag har druckit.” 

Ta hand om era ungdomar. Det finns massor av tillfällen det passar bättre att ta ett glas än just nu.