Tidningsläsare: "Jag vill inte uppdatera mig på nätet"

”Tyvärr verkar det som om de som prenumererar på papperstidningen inte utnyttjar tidningen på nätet. Och det är tråkigt eftersom de då missar så mycket som de betalar för. ”

Insändarskribenten vill inte ta del av tidningens digitala utbud. Chefredaktör Daniel Söderqvist tycker att var och en ska göra som de vill. Men han vill ändå berätta vad som finns på sajten.

Insändarskribenten vill inte ta del av tidningens digitala utbud. Chefredaktör Daniel Söderqvist tycker att var och en ska göra som de vill. Men han vill ändå berätta vad som finns på sajten.

Foto: Vimmerby Tidning

Insändare2021-02-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, så skriver Daniel Söderqvist i krönikan i Vimmerby Tidning lördagen den 20 februari och vill få det till att vi som väljer bort nätet gör det på grund av datorovana. Vilket märklig inställning du har till dina läsare, Daniel Söderqvist! Utan att ha undersökt om vi som läsare väljer bort nätupplagan för att vi inte efterfrågar det utbud tidningen valt att leverera där eller om vi har svårigheter att logga in, så utgår du från att vi valt bort nättidningen på grund av okunnighet. Skäms på dig!

Innebörden i citatet ovan är att jag som prenumerant betalar för information som jag inte vill ha. Jag vill inte uppdatera mig på nätet för att se om något hänt – för vad skulle nyttan med det vara? Det enda skälet jag kan tänka mig är att det har inträffat något som kan ha betydelse för min säkerhet – ett kemikalieutsläpp, en skogsbrand som närmar sig platsen där jag är, ett terrorangrepp – för då behöver jag veta det för att kunna vidta åtgärder för att skydda mig. Men skulle något sådant inträffa får jag hoppas att vi har våra public service-kanaler och myndigheter som ser till att det går ut en allmän varning. 

Jag vill ha en papperstidning på morgonen som jag kan njuta av tillsammans med min frukost, en tidning som förmedlar information om vad som skett, både lokalt och i den stora världen. Jag vill kunna läsa insändare och analyser och jag vill ha tidningen i pappersformat för att kunna riva ur sidor med intressant text för att ha som underlag för insändare och debattartiklar som jag själv skriver. Jag löser gärna ett korsord och tycker det är kul att kunna dra på munnen åt några serier. När detta är gjort har jag annat att göra än att hålla mig uppdaterad om vad som eventuellt har hänt och alla andra saker som tidningsredaktionen har valt som service till mig, en service jag inte har efterfrågat och helt enkelt inte är intresserad av. 

Nej, det blir ingen ny prenumeration på Vimmerby Tidning för min del, för jag vill inte ha en tidning med en chefredaktör/ansvarig utgivare som visar en så tydligt nedvärderande attityd mot de prenumeranter som inte agerar så som han vill och som uppenbarligen anser att det är viktigare med fler sportsidor än att kunna förmedla bra journalistik i pappersformat.

Lena Hjelte, Venskögle

Svar från chefredaktör Daniel Söderqvist:

Hej Lena.

Tråkigt att du uppfattat min krönika som att de som har papperstidningen, men som inte loggar in på tidningens sajt, är okunniga. Än mer tråkigt är det eftersom jag inte skriver det. Det står naturligtvis var och en fritt att göra som de vill. Men efter att ha pratat med ett flertal tidningsprenumeranter har det visat sig att de inte känt till vad som faktiskt finns på sajten och i vår app, och då tycker jag att det är rimligt att jag försöker berätta det.

Det är också tråkigt att du väljer att tolka min text som att jag har en” så tydligt nedvärderande attityd mot de prenumeranter som inte agerar så som [jag] han vill…”, när det i själva verket är raka motsatsen.

Jag skriver inte heller att det ska bli fler sportsidor. Jag skriver att det senaste inom sporten först finns på sajten, och att det är endast där som vi rapporterar live under en pågående sporthändelse, en tjänst som är väldigt uppskattad, framför allt nu när VH försöker ta sig upp i hockeyallsvenskan.

Det är också enbart på sajten som vi kan visa videoklipp och rapportera om en händelse live och med rörlig bild.

Papperstidningen går aldrig att ersätta rakt av. Som jag skrev i krönikan är det svårt att göra tidningsprassel och trycksvärta digitalt. Något som är nog så viktigt för hela läsupplevelsen.

Vänligen

Daniel Söderqvist, chefredaktör Vimmerby Tidning