Vi betalar ockerpris för elen – bolagen täljer guld

Dyrt för kunderna, men det går desto bättre för kraftbolagen, menar Tino Åberg, som skriver att "kraftbolagen driver Sverige mot ruinens brant".

Höga elpriser och stora vinster för elbolagen är en ekvation som Tino Åberg reagerat på. "Vi betalar skatt för att få skola och välfärd – inte för att bli ockrade av kraftbolagen som nu gör extrema övervinster", skriver han.

Höga elpriser och stora vinster för elbolagen är en ekvation som Tino Åberg reagerat på. "Vi betalar skatt för att få skola och välfärd – inte för att bli ockrade av kraftbolagen som nu gör extrema övervinster", skriver han.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-01-13 18:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på det höga elpriset kan man fundera på vad som hände hösten 2021, då elpriset plötsligt sköt i höjden. Det var en perfekt tajming för kraftbolagen tror jag. Kablarna till Polen, Tyskland och Danmark var i då i full gång, Tyskland lade ner massor med produktion, Vattenfall tog Ringhals 2 ur drift den 30 december 2019 och Ringhals 1 den 31 december 2020. 

Sedan tog det ett tag innan marknaden hade justerats efter dessa nya förutsättningar. Samtidigt öppnade man en mängd serverhallar som drar groteska mängder med ström (som är subventionerat av staten). Det är i alla fall min analys av det hela. 

Och angående elpriset... Nu har gaspriset i Europa gått ner till nivån innan kriget, men elpriset i Sverige är inte i närheten. Det är verkligen en icke fungerande marknad som politikerna måste få ordning på! Idag, läs onsdag den 11 januari, har vi exporterat nästan rekordnivåer, det är varmt väder i hela landet, det har blåst på, och ändå är elpriset 69 öre. Det är ett för 2022-2023 väldigt lågt pris, men knappast något att skriva hem om. 

Så ny kärnkraft år 2035, kommer det att sänka priset, verkligen? Det som troligen kommer att hända är att kraftbolagen lägger ner den kvarvarande kärnkraften för att få upp priset, så det ligger stadigt på 2 kronor/kWh. "69 öre är ju rena tokrean, så kan det inte fortsätta", tänker nog kraftbolagen. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan de lägger ner återstående kärnkraft. Det är ju galet att köra vidare med något som kostar mycket att producera, kanske 45 öre per kWh och plus avfallet, när man kan lägga ner och få mer betalt. 16 miljarder är mer än 8 miljarder. Det kan faktiskt ingen bestrida. Risken är att det kommer att vara ett elpris på 20 kronor per kWh innan de är klara. Det är nog bara att vänja sig vid mörker och kyla. 

Elpriserna ökade med 28,8 procent i december jämfört med föregående månad, rapporterar SCB. På en årlig basis har elpriserna ökat med drygt 45 procent. Kraftbolagen driver Sverige mot ruinens brant. Det är som att de inte förstår att deras penninghunger till slut släcker samhället och att de inte ser sig själva som en del av samhället, det går inte att suga ut en befolkning utan att det blir kaos. 

Tänk bara vilket liv det är från politiskt håll kring vinstuttag i skolan – men har du hört en enda politiker som lyft frågan om kraftbolagens extrema övervinster?

Det är otäckt att de nu tankar av oss våra pengar, och sedan kommer politiker med stöd. Det vill säga de pengarna som vi har betalat in i skatt ska vi få tillbaka på grund av höga elpriser, men vi betalar skatt för att få skola och välfärd – inte för att bli ockrade av kraftbolagen som nu gör extrema övervinster. Det är alltså vi som blir lurade dubbelt, först ockerpris, och sedan går skattepengar till att kompensera för ockerpriset.

Att vi även fortsättningsvis kommer att få vänja oss vid mörker och kyla, befarar insändarskribenten.
Att vi även fortsättningsvis kommer att få vänja oss vid mörker och kyla, befarar insändarskribenten.