Trädet på bibblan – kostsamt stolleprov

Inredningen av nya biblioteket i Hultsfred faller inte insändarskribenten på läppen. Att använda skattepengar till ett levande träd som skulle ha vuxit genom golvet och upp genom taket är mer som "Åsa-Nisse på crack", menar hon.

"Istället för att göra som ett vardagsrum med sköna läsfåtöljer, soffor, bord och bra belysning finns idag en gigantisk, smal, rund soffa som kamouflerar det runda hål där ett levande träd skulle ha vuxit, genom golvet och upp genom taket", skriver en biblioteksbesökare som inte är helt nöjd.

"Istället för att göra som ett vardagsrum med sköna läsfåtöljer, soffor, bord och bra belysning finns idag en gigantisk, smal, rund soffa som kamouflerar det runda hål där ett levande träd skulle ha vuxit, genom golvet och upp genom taket", skriver en biblioteksbesökare som inte är helt nöjd.

Foto: Olof Carlson

Insändare2022-05-27 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är synd att man släppte intentionen att göra Hultsfreds nya bibliotek till ett "mysigt" ställe för kommuninnevånarna, vilket var det som projektledare Lars Gjörloff lovade när projektet drog igång. 

Istället för att göra som ett vardagsrum med sköna läsfåtöljer, soffor, bord och bra belysning finns idag en gigantisk, smal, rund soffa som kamouflerar det runda hål där ett levande träd skulle ha vuxit, genom golvet och upp genom taket. Det första jag kommer att tänka på när jag hör detta är Åsa-Nisse. Fast egentligen gjorde han väl sina experiment hemmavid och för sina egna pengar? Att använda skattepengar till ett sådant stolleprov är mer som Åsa-Nisse på crack. 

Träd ska ju inte ens en gång planteras nära fastigheter då rötterna kan växa in i avloppsrören och löv och barr lägger sig på taken och proppar igen häng- och stuprännor. Om vi hade bott i öknen kan jag förstå extasen, men här blir väl ingen imponerade av ett träd. Nu gick det som tur var inte att genomföra fullt ut, då man kom på att det fanns ett parkeringsgarage under, men spåren finns kvar i taket och i form av den obekväma soffan. 

Summan av byggnationen blev närmare 43 miljoner kronor – onödigt dyrt då det finns så många hål som behöver fyllas inom kommunen inklusive orterna. Det måste ju finnas kriterier för hur man ska handskas med skattepengar och att plantera träd inomhus tror jag inte hör dit? Nu har Famera Fastigheter köpt hela H-City-komplexet, som inkluderar ett 30-tal affärsrörelser mitt i centrum för 73 miljoner kronor, alltså för bara 30 miljoner kronor till. Det måste ha varit en bra affär, för Famera alltså. Tänk vilka hyresintäkter varje månad. Jag har varit i kontakt med Famera och de har ingenting emot att man rättar till misstaget inne på biblioteket och gör det lite mysigt med läsfåtöljer, soffor och så vidare. Gör om och gör rätt alltså. Belysningen med strålkastarna rätt i ögonen är inte heller optimalt utan snarare skadligt. Byt ut dem och tänk på biblioteketspersonalens hälsa. Deras hjälpsamhet och kunnande är ändå det bästa med Hultsfreds nya bibliotek.