Trassligt att hinna i tid till behandling i Kalmar

Kan den som bor i norra länsdelen ta del av behandling som utförs på länssjukhuset i Kalmar? Inte utan stort krångel, menar insändarskribenten som beskriver det han menar är ett typiskt fall av Moment 22.

Att ta sig till länssjukhuset i Kalmar när man ska få behandling som utförs på fastställda tider är inte det lättaste, skriver insändarskribenten. Några garantier att komma fram i tid finns inte, menar han.

Att ta sig till länssjukhuset i Kalmar när man ska få behandling som utförs på fastställda tider är inte det lättaste, skriver insändarskribenten. Några garantier att komma fram i tid finns inte, menar han.

Foto: Foto: Landstinget

Insändare2022-09-26 05:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 och 13 september behövde jag ta mig till länssjukhuset i Kalmar för att inleda en behandling, som består i att dricka en lösning med radioaktiv jod. Den här typen av sjukhusbesök schemaläggs alltid på fasta tider. Jag skulle vara i Kalmar klockan 09.00 respektive 10.15. Tåg går från Vimmerby 06.49, inget senare tåg passar. Kalmar länstrafik kan dock inte garantera att jag är i Kalmar i tid, på grund av alla förseningar de brottas med. I bästa fall kan jag vara på stationen i Kalmar klockan 9.00, men då har jag en bit att kvar att ta mig till sjukhuset. Skulle jag få färdtjänst kostar det 250 kronor dit, lika mycket hem, plus 200 kronor för läkarbesöket. Alltså totalt 700 kronor sjukhusbesök i Kalmar, mycket pengar för en pensionär. Att gå upp klockan 06.00 och komma hem kanske klockan 16.00, med tåg som inte håller tidtabell, är tröttsamt för vem som helst.

Ett annat problem är att efter behandling med ”radioaktiv drink” bör man inte ha kontakt med andra människor för att minimera risken att de utsätts för strålning. Så om jag är i karantän, vart ska jag då ta vägen efter behandlingarna? Kan ju inte sätta mig på tåg eller i färdtjänst. Detta verkar vara något av Moment 22.

Jag kanske måste avstå denna behandling eftersom jag bor i Vimmerby? Jag har inte någon jag kan be om att avsätta en heldag för att köra mig fram och tillbaka till Kalmar. Det verkar vara omöjligt att delta klockan 09.00 med alla problem som uppstår med resor och efter behandling, och jag anser att varken sjukvården eller länstrafiken tänkt till här. Vi i Vimmerby har 14 mil till Kalmar, den som bor i Gullringen 16. Hur planerar man för de invånare som bor i norra länsdelen?