Tre sorters moderater styr kulturen

Debattören håller inte med om Moderaternas kritik mot den socialdemokratiska kulturpolitiken.
Debattören håller inte med om Moderaternas kritik mot den socialdemokratiska kulturpolitiken.

Svar på debattsvaret "Väl rutet om kulturen, Anell (S)!"

Insändare 24 mars 2023 17:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre moderata politiker anklagar Socialdemokraterna för att försöka styra kulturen.

Det klingar falskt. Som verksam inom kultursektorn konstaterar jag att Moderaterna, om några, försöker styra konstnärer och kulturskapare. 

Inom kulturen finns tre sorters moderater. Populistmoderater, besöksnäringsmoderater och finkulturmoderater.

Låt oss börja med populistmoderaterna. Partiet var, vid sidan om Sverigedemokraterna, det mest aktiva partiet i kampanjen mot vilda djur på cirkusar. Den slog ut 80 procent av kulturområdet turnerande klassisk cirkus. I motioner till riksdag och kommuner samt i debattartiklar attackerades seriösa familjeägda företag som finansierar hela sin verksamhet på egna intäkter, utan bidrag. Några vilda djur existerade inte. Men Moderaterna kollade inte fakta, vare sig med företagen, deras företrädare eller med ansvarig myndighet, Jordbruksverket. 

För besöksnäringsmoderaterna har kultur inget egenvärde. Istället försöker de styra den för att bygga kommunala och regionala varumärken och främja ökad försäljning inom handel och på krogarna. Besöksnäringsmoderaterna tvekar inte att använda skattebetalarnas pengar för att slå ut seriösa kulturföretag.

Och så har vi finkulturmoderaterna. De kan vara hur marknadstillvända som helst, men när det kommer till kultur blir de värsta bidragskramarna. Jag har hört flera moderata politiker kalla folklig publikfinansierad kultur för kommersiell, vilket är det fulaste som finns inom vänsterkulturen. Istället premierar moderaterna finkultur, maskerad till företag, med miljarder i årliga offentliga bidrag.

Moderaterna som skrev debattartikeln får gärna kontakta mig, så kan jag utveckla hur deras parti har betett sig och beter sig inom kulturens område. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa