Tror ni att tomten heter Jimmie?

I återkommande popularitetsundersökningar växer sig SD större och större.

SD med partiledaren Jimmie Åkesson vid rodret växer sig allt större. Men den nationella konservatism som partiet förespråkar hotar vår frihet på sikt, menar skribenten.

SD med partiledaren Jimmie Åkesson vid rodret växer sig allt större. Men den nationella konservatism som partiet förespråkar hotar vår frihet på sikt, menar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-12-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under senaste dryga året har vi kunnat konstatera en betydande högervridning av det politiska livet. Uttalanden från bland andra Richard Jomshof och Björn Söder – båda SD-riksdagsmän – väcker uppseende och reaktion men det förpassar dem inte till utvisningsbåset.

Sakta men säkert förskjuts språkbruket mot ett nyspråk där ”flyktingar” blir ”migranter” och förvar inför utvisning förvandlas till ”återvändarcentra”. Sistnämnda låter mer som ett mysigt B&B före återresa.

Återkallande av svenskt medborgarskap övervägs.

Kraftfulla verbala attacker mot muslimer görs inte minst av SD:s partiledare, Jimmie Åkesson. Detta följs av kraftfulla utfall mot Socialdemokraterna som beslås för att bana väg för islamismen. Sannolikt ser de sig själva som medmänniskor men nog är begreppet ”motmänniskor” mer passande!

Åtgärder mot vårt lands kraftiga våldsbrottslighet är givetvis välkommet. Hela regeringsunderlaget har dragit slutsatsen att dubbla alla straff successivt så löser det sig, åtminstone den här regeringsperioden. Och sedan?

Var är analysen och satsningarna på förebyggande arbete, åtgärder för att stärka skolan, åtgärder för att minska vårt lands kraftiga ekonomiska ojämlikhet?

Från statsministern inga större livstecken mer än att ”man ska besinna sig”. Det märks att karlen varit gymnast, han kan böja sig!

På kultursektorn strävar SD vidare för att stärka alla sina ”Sverigevänner” som medborgarna kallas i tilltal numera. Apropå nyord – från KD kallas Sverige för ”hjärtelandet”.
 
Tiderna är hårda. Ekonomin i kris med alltmer pressade förhållanden särskilt för låginkomsttagare. Krig i närområdet, en närmast exponentiellt ökande klimatkris. För många våldskriminalitet i omgivningen. Falska nyheter – vem ska man tro på?

Generellt i världen väljs alltmer konservativa och nationalistiska ledare, senast stor framgång för dessa i nederländska valet, alldeles nyss väljs en högerpopulist till president i Argentina, sedan tidigare har vi Orbán i Ungern, i USA leder Donald Trump i popularitetsundersökningar inför presidentvalet 2024 likväl som ligan över antalet åtal/stämningar inför domstol. Och så Sverige...

Varför är det så?

Dessa faktorer gör människor oroliga, ja rentav rädda. Jag är själv oroad över utvecklingen, annars skulle jag inte skriva det här.

”Rädsla gör själen liten” har en klok människa sagt. Kanske det därför är lugnande att rösta på människor som talar om enkla lösningar på stora problem och gärna genom att skylla på någon grupp av människor såsom ”migranter”, invandrare, muslimer.

På sikt tror jag att den nationella konservatism som tydligt växer på sikt hotar oss alla vad gäller jämlikhet, yttrandefrihet, ja frihet även i ett större begrepp. Så medborgare, gå inte på bluffen om dessa förenklade lösningar på stora problem. Vi är förståndigare än så. Tänk efter för ”den som inte kan se bakåt och inte törs se framåt bör se upp”.

Och beträffande tomten – titta bakom masken!