Om Tuna skola läggs ner skulle mycket dö ut

Det finns annat att spara på än att lägga ner Tuna skola, menar insändarskribenten, som ger en rad förslag och även räknar upp risker hon ser med en nedlagd skola.

En skola som spelar roll för entreprenörskapet i Tuna, menar insändarskribenten, som ser många negativa konsekvenser av en eventuellt nedläggning av skolan.

En skola som spelar roll för entreprenörskapet i Tuna, menar insändarskribenten, som ser många negativa konsekvenser av en eventuellt nedläggning av skolan.

Foto: Roelof Stroetinga

Insändare2023-11-13 11:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ryktas att det finns planer på att lägga ner skolan i Tuna och att eleverna ska bussas till Frödinge. Tuna är en väl fungerande tätort med omnejd. Här finns många egna företagare, en väl fungerande skola och förskola. Tuna har också ett aktivt föreningsliv med många föreningar.

I Tuna finns ett entreprenörskap, som liknar det som finns i Gnosjö. Detta är något kommunen borde vara mycket stolt över och rädd om. I Tuna finns Dans Skog & Gallring, Ragges Grus & Gräv, Vimmerby Stugby, Älgparken, N-O Thörnqvist (gräventreprenad), Tuna Grus, Skogens Honung, Törnqvist Service &Reparation, Ellens Äppelställe, Ekonomiservice, Eriksgården och många fler. De flesta av dessa har startats av hemvändande Tunabor som själva gått i Tuna skola. Några av företagarna har sina barn i förskolan.

Vid en nedläggning av skolan, skulle det mesta av allt detta dö ut!

undefined
En skola som spelar roll för entreprenörskapet i Tuna, menar insändarskribenten, som ser många negativa konsekvenser av en eventuellt nedläggning av skolan.

Tuna skola har en mycket engagerad och behörig personal, detta ger mycket goda skolresultat. Det florerar siffror med lägre lärarbehörighet, men det bygger på gamla uppgifter. Idag arbetar tre behöriga lärare och en behörig fritidspedagog. Det är en god fysisk miljö i skolan med tillgång till grupprum. Även utemiljön är mycket fin, mycket tack vare skolans aktiva föräldraförening. De har bland annat byggt ett växthus och renoverat fotbollsmål. Skolan jobbar också med ”Grön flagg” för att synliggöra hållbarhetsarbete.  Allt detta gör Tuna skola till en trygg skola.

Elevantalet ökar. Det flyttar ständigt in nya familjer. I dagsläget är det 45 elever, men 2024 kommer elevantalet att vara 53 elever. 2028 är det uppe i 55 elever.

Jag har själv åkt skolbuss och mina barn har gjort det och jag vet att den aldrig går raka vägen. En sträcka tar minst dubbla tiden då bussen ska stanna på många ställen och plocka upp elever. Sträckan mellan Södra Tuna och Frödinge är nästan fyra mil. Vägen är inte den bästa och jag tror att alla förstår att det inte är ett alternativ att sitta i en skolbuss åtta mil om dagen när du är mellan 6 och 12 år. Mina barn var trötta när de kom hem från skolan och skulle göra läxor. De hade bara åkt 3,3 mil till Vimmerby när de gick på högstadiet. 

Vad skulle hända om skolan läggs ner?

Många vårdnadshavare skulle välja Kristdala, Vena eller Hjorted skolor i stället och vinsten skulle försvinna snabbt då kommunen får betala dyrt till andra kommuner. Det blir ohållbart, om du bor i Tuna och arbetar i Oskarshamn där Scania och Kärnkraftverket är stora arbetsplatser. Föräldrarna skulle skjutsa sina barn till fritidshemmet i Frödinge och sedan åka tillbaka två mil till Tuna för att sedan åka till arbetet och samma procedur på kvällen. Några vårdnadshavare skulle kanske flytta och då minskar skatteintäkter.

Vimmerby kommun har historiskt sett vårdat hela kommunen och jag hoppas verkligen att man inser att lägga ner en väl fungerande skola där barn och personal trivs inte gynnar någon.

Behöver man spara på lokaler – spara på de svindyra ”skolbarackerna” som finns på skolorna i Vimmerby. Bussa gärna elever från Vimmerby till Frödinge skola. Det är cirka en mil enkel väg och samlar man upp barn i Vimmerby så behöver inte bussen stanna utan den kan köra raka vägen. Det finns säkert vårdnadshavare som skulle uppskatta att deras barn gick på en mindre skola.

Ett annat sparalternativ är att spara där de stora kostnaderna i nämnden finns, nämligen gymnasieelever som studerar i andra kommuner.

Ett tredje sparalternativ är att spara i stadshuset. Vimmerby har under många år haft en väldigt stor administration i jämförelse med andra kommuner. Jag vet inte om det någonsin har sparats där. 

Om en kommun lägger ner skolor innebär det stor avfolkning. Skolan i Totebo lades ner för ett antal år sedan, där finns nästan inga barnfamiljer kvar.

Jag hoppas att ovanstående argument visar på att det inte finns pengar att tjäna på att lägga ner skolan i Tuna. Möjligheter för familjer att bo och verka i Tuna kommer avsevärt att minska. Ökade taxikostnader, minskade skatteintäkter och en utdöende bygd blir resultatet. 

Jag hoppas tjänstemän och politiker inser detta.