Jag har en del funderingar kring Försäkringskassan. Om du som är ensam förälder får bostadsbidrag för att du lever som ensamstående med barn, och sedan efter en tid beviljas även omvårdnadsbidrag för ett barn med särskilt behov – hur arbetar Försäkringskassan då, när bostadsbidraget inte är skattepliktigt, men ett omvårdnadsbidrag är skattepliktigt och därmed räknas som en inkomst?
När du får rätt till omvårdnadsbidrag "höjs" din inkomst på grund av att du betalar skatt. Sedan sänks eller tas ditt bostadsbidrag bort. I pappren ser man att du fått högre inkomst på grund av skatten, men i praktiken har du istället fått mindre pengar att leva på, trots dessa bägge rättigheter och trots att du fortfarande har behov av hjälp som ensamstående.
Hur fungerar våra system och varför är det inte fler som kliver fram och talar om sina åsikter? Det är inte bara jag som kämpar dagarna i ända med mitt, jag hör även hur andra får kämpa och känner sig lurade. Svaret är lätt. Vi upplever att ingen lyssnar eller gör någonting åt det.
Ge mer, se mer, förstå mer och ni som kan: gör någonting åt samhället som är i dagens läge. Med det menat även andra viktiga fel i systemen vi har här i Sverige.
Prata inte på sandlådenivå. Gör någonting i stället. Arbeta tillsammans för människans värde och rättigheter.