Snart kommer vÄrdpersonalen att Äla sig fram

"Är det dags att sĂ€ga farvĂ€l till vĂ€lfĂ€rden nu? Jag skĂ€ms", skriver insĂ€ndarskribenten, som undrar hur vĂ„rd och omsorg ska fĂ„ vikarier nĂ€r det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare trĂ€der i kraft.

60-talister som snart gÄr i pension och nu höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare kommer inom en snar framtid att skapa problem i vÄrd- och omsorg, befarar insÀndarskribenten. "Vem ska arbeta nÀr jag Àr sjuk?", undrar hon.

60-talister som snart gÄr i pension och nu höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare kommer inom en snar framtid att skapa problem i vÄrd- och omsorg, befarar insÀndarskribenten. "Vem ska arbeta nÀr jag Àr sjuk?", undrar hon.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2023-10-18 20:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett beslut, som bygger pÄ en överenskommelse mellan SD, M, KD och L, ger en lag- och förordningsÀndring den 1 november 2023. Denna lagÀndring fÄr mig att ifrÄgasÀtta vad de sysslar med i regeringskansliet? Jag vill skrika högt. Hur tÀnker ni?!

Enligt pressmeddelande frÄn Justitiedepartementet den 29 september 2023, innebÀr denna lag- och förordningsÀndring att en arbetskraftsinvandrare (frÄn lÀnder utanför EU) ska ha en lön som motsvarar minst 80 procent av den medianlön som Statistiska centralbyrÄn publicerar för Sverige.

Det innebĂ€r i dagslĂ€get att de behöver en inkomst pĂ„ 27 360 kronor, för att fĂ„ arbetstillstĂ„nd. De som nu har tillstĂ„nd och arbetar, kommer inte att beviljas ansökan om förnyat arbetstillstĂ„nd, om de inte uppfyller kravet pĂ„ god försörjning och nĂ„r upp till minst denna summa. Detta drabbar alla de stackare som inte fĂ„r sina ansökningar beviljade, men ocksĂ„ alla andra i Sverige, Ă€ven om det kanske inte ser sĂ„ ut. Men lĂ„t mig visa hur jag tĂ€nker.

Tar mig friheten att se det ur mindre kommuners och vĂ„rd- och omsorgsperspektivet. Ingen hemlighet att det inte tjĂ€nas stora pengar av personal varken i hemtjĂ€nst eller assistans. Hur mĂ„nga arbetsinvandrare har vi i vĂ„rd- och omsorg? Jag skulle sĂ€ga att de Ă€r förhĂ„llandevis mĂ„nga. Hur mĂ„nga inom vĂ„rd/omsorg tjĂ€nar över 27 000 kronor? Inte mĂ„nga.

Om dessa arbetskraftsinvandrare nekas förnyat intyg, fÄr inte arbetsgivare anstÀlla dem alls. Detta innebÀr att vi fÄr flera vakanta tjÀnster. Samtidigt förloras vikarier att ringa in vid sjukdom. Regeringen tycker dÄ att dessa jobb ska gÄ till dem som redan finns i Sverige, lÄter ju fint och bra. Problemet Àr ju att det inte finns överflöd av folk som Àr lÀmpliga att arbeta i vÄrden?

VÄrd- och omsorgspersonal kryper redan pÄ knÀ, det Àr problem att tillsÀtta tjÀnster med folk som passar och Àr dÄligt med vikarier. Vikarier Àr vÄrden beroende av, eftersom vi tar hand om mÀnniskor Àven nÀr de Àr sjuka. Personal blir smittad och mÄste vara hemma, dÄ krÀvs att vi kan sÀtta in vikarier. Om vi nu blir av med vikarier, vem ska dÄ arbeta nÀr jag Àr sjuk?

Och som grÀdde pÄ detta SD, KD, L och M-mos sÄ har vi 60-talisterna som snart gÄr i pension. Jag bÀvade redan innan för hur det ska gÄ att lösa.

Inom en snar framtid kommer vĂ„rdpersonal (som ju fick applĂ„der vid pandemin) att Ă„la sig fram, en person tvingas att utföra tvĂ„ personers arbete, och fler blir lĂ„ngtidssjukskrivna – eller sĂ€ger upp sig i ren utmattning.

Vad kostar detta kalas? Tycker ni det verkar riktigt genomtÀnkt?