Utan bin hotas vår livsmedelsförsörjning

Tänk på det, vad skulle hända om det inte fanns bin? Logiskt sett skulle du behöva avstå från din honungsbulle på morgonen. Annars?

Sedan insändarskribenten började med biodling har hennes insikter om binas betydelse ökat. Hon är förvånad över att inte fler är oroade över att bibestånden blir färre. Genrebild.

Sedan insändarskribenten började med biodling har hennes insikter om binas betydelse ökat. Hon är förvånad över att inte fler är oroade över att bibestånden blir färre. Genrebild.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2023-11-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk efter, jordgubbssylten skulle också utelämnas. Och äpplena i müslin. Och det mesta som hamnar på ditt bord varje dag för tillfället. Eftersom biet bär med sig pollen från blomma till blomma i sitt sökande efter föda, vilket senare slutar i produktionen av honung, är bin pollinerare av cirka en tredjedel av alla jordbruksgrödor. 

Det här har varit ett ämne länge, men tappar ofta snabbt betydelse på grund av andra internationella händelser och problem. Ett överraskande faktum, när man betänker att en ytterligare nedgång av bin inte bara skulle göra ängar och skogar mycket kargare, utan också allvarligt hota livsmedelsförsörjningen för ett ständigt ökande antal människor. 

Det är otroligt men sant: denna lilla insekt spelar en central roll för att bevara vår kultur och jordbruk. Bin och andra blompollinatorer ger ett betydande bidrag till bevarandet av den biologiska mångfalden eftersom de säkerställer spridningen av hundratusentals växter, som otaliga djurarter är beroende av som matkälla. Vad som är ännu mer oroande är det faktum att fler och fler bibestånd runt om i världen helt enkelt dött av under de senaste åren. I Europa finns det runt tio procent färre bin än för några år sedan, i USA har det skett en nedgång med 30 procent – ​​i Mellanöstern är det till och med 85 procent. 

Men varför har så många bin dött i flera år? 

Det är inte så lätt att svara på varför just bibestånden dör – man antar bara att flera faktorer samverkar. Dåliga bakterier, industriellt jordbruk med dess användning av bekämpningsmedel och monokulturer, förlust av livsmiljöer, luftföroreningar och klimatförändringar – allt kommer sannolikt att spela en roll här. Och det är just därför det fortfarande är svårt att hitta en lösning på problemet. Så vad kan man göra åt ett fenomen vars orsaker inte ens är riktigt klara? 

Där finns olika möjligheter för varje person att förbättra livsmiljön för bina. Till exempel köp ekologisk mat och stöd ett hållbart jordbruk. Stöd bina genom att odla bivänliga växter i din trädgård eller på din balkong, en lista finns på Naturskyddsföreningens hemsida. Klipp inte gräset så ofta så att blommorna får en chans att blomma. Använd inga kemikalier i trädgården, använd organisk gödning och bekämpa skadedjur biologiskt.

Jag började själv med biodling i år och kan bara rekommendera det till alla som har tid och intresse för miljö och insekter. För ett år sedan kunde jag inte föreställa mig att ha mina egna bisamhällen. Och nu har jag både på kursen och i min egen interaktion med bin lärt mig mer om deras samexistens och deras behov än någonsin tidigare. Det är därför det är så viktigt för mig att dessa insekter bevaras, för jag förstår hur viktiga dessa djur är.

Skydda din miljö och därmed bina och stöd utvecklingen av bivänliga områden i städer och på landsbygden.