Ägna halva tiden Ă„t utveckling istĂ€llet

Fokusera mer pÄ kreativitet och utveckling istÀllet för att enbart titta pÄ besparingar och avveckling, tycker Micce Rylander, som gör ett inlÀgg i den heta debatten om skolornas framtid i Vimmerby kommun.

Micce Rylander efterlyser mer kreativitet i utredningsarbetet kring skolorna. "Naturligtvis finns det mÄnga idéer om vi vÀljer att fokusera pÄ utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner stÄr Vimmerby still."

Micce Rylander efterlyser mer kreativitet i utredningsarbetet kring skolorna. "Naturligtvis finns det mÄnga idéer om vi vÀljer att fokusera pÄ utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner stÄr Vimmerby still."

Foto: Örjan Karlsson

InsÀndare2024-02-10 11:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Astrid Lindgrens stad utreder kommunen att lÀgga ned fyra byskolor och fyra förskolor. IstÀllet för lantlig idyll vill man spara pengar genom större barngrupper pÄ större orter.

I den utredning som ligger till grund för beslutet tittar man enbart pÄ besparingar. Inte en enda kreativ frÄga om att utveckla istÀllet för att avveckla?!

Att avveckla Àr enklare Àn att bygga upp. Men framgÄng börjar med en tanke som föder en kÀnsla som skapar en handling.

Kreativitet borde kvoteras in i alla utredningar frÄn och med nu. HÀlften av alla frÄgestÀllningar borde handla om att hitta nya idéer, skapa nÄgot nytt och bygga ett framgÄngsrecept.

”Om vi inte bryter trenden kan det vara Frödinge skolas tur nĂ€sta gĂ„ng”, sĂ€ger bygdegĂ„rdsföreningens ordförande Bertil Carlsson och fortsĂ€tter: ”VĂ„r förhoppning Ă€r att vi ska öka elevunderlaget pĂ„ naturlig vĂ€g och dĂ€rigenom lĂ„ta SKR:s kalkyl komma pĂ„ skam”.

I Tuna finns ett stark bygemenskap och ett driv i att skapa utveckling.

"Jag tror att vi behöver hjĂ€lpas Ă„t, ta ansvar, kavla upp Ă€rmarna", sĂ€ger Åke Hammarskjöld, engagerade företagaren i Tuna.

I alla orter runt Astrid Lindgrens stad finns unika platser och unika mÀnniskor.

Jag hade velat vara med och möta reaktionerna nÀr Yngve Bergqvist första gÄngen berÀttade om sin idé, ett hotell gjort av is, i JukkasjÀrvi.

Men jag har sett tre familjer komma pĂ„ idĂ©n att bygga en Sagoby i Vimmerby. Det blev ju ganska bra. Förra Ă„ret sĂ„lde Astrid Lindgrens VĂ€rld 500 000 biljetter. De flesta Ă€r barnfamiljer. Det vill sĂ€ga de som skulle kunna fylla vĂ„ra förskolor och skolor. Lek med tanken att tvĂ„ procent av dem Ă€r intresserade av att skaffa ett billigt hus, skaffa en ponny eller en kanin som heter Pricken och byta storstad mot landet.

TvĂ„ procent Ă€r 10 000. HĂ€lften vore nog. LĂ„t oss tillsammans presentera vĂ„r bygd pĂ„ bĂ€sta möjliga sĂ€tt. LĂ„t oss kavla upp Ă€rmarna och skapa utveckling.

För nĂ„gra Ă„r sedan fick jag ett uppdrag av Kinda kommun. IdĂ©n var att ”Bo billigt i Kinda – jobba i Linköping”. Fakta fanns redan, vi tog snygga bilder och skapade ett attraktivt koncept.

Och det Àr ju inte sÄ mÄnga mellan minuter mellan Kisa och Gullringen. SjÀlvklart kan man tÀnka pÄ samma sÀtt i Rumskulla, Djursdala, Tuna och i Vimmerby.

I veckan trĂ€ffade jag plĂ„tslagaren Ragnar som Ă€r 89 Ă„r. Han blev sĂ„ förbannad att han knackade dörr och samlade ihop ett gĂ€ng gubbar. Flera av dem var med nĂ€r Gullringshus tillverkade leksaker. "TĂ€nk att fĂ„ en egen tillverkning av förskolans leksaker, det vore ju fantastiskt. I förlĂ€ngningen har vi sĂ„klart en shop som blir en turistattraktion ocksĂ„.”

Naturligtvis finns det mÄnga fler idéer om vi vÀljer att fokusera pÄ utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner stÄr Vimmerby still. Och Kalmar lÀn har Sveriges nÀst Àldsta befolkning. Men vi behöver ju inte avveckla oss sjÀlva.

LÄt oss Àgna halva tiden Ät utveckling.