Vad har du själv gjort för klimatet?

Svar på debattartikeln "Låt oss erkänna vidden av klimathotet" den 15 januari.

Att strunta i långresorna är ett konkret sätt att bidra till klimatet, menar skribenten som efterlyser fler konkreta tips i stället för att få höra att ingen gör någonting.

Att strunta i långresorna är ett konkret sätt att bidra till klimatet, menar skribenten som efterlyser fler konkreta tips i stället för att få höra att ingen gör någonting.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Insändare2020-01-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha läst debattartikeln Kukkamariia Valtola Sjöberg, Klimatfeminist, kan ju tyckas att alla andra ska göra något. Det var mycket text utan ett endaste förslag.

Staten, företagen och kommuner kan göra något men den stora förändringen ligger i var och en, den lilla människan. Citat "Själv försöker jag göra mitt bästa för att bidra mot klimathotet, men kanske är det en del av sorgen att jag inte lyckas alldeles perfekt. Det visar sig att jag är mänsklig och att mina insatser är bra, men inte fulländade." 

Vad är det? Tala om för oss andra vad vi kan göra konkret istället för en lång text om att ingen gör något. Vad har du själv gjort, Kukkamariia? Ta till exempel fem saker som du har gjort som gör skillnad på koldioxidutsläppen.

Själva köper vi bara kött- och mejeriprodukter som produceras med fossilfri el, det vill säga svenskt. Köper bara toalettpapper som produceras med fossilfri el, det vill säga svenskt. För det mesta av koldioxiden handlar om vad vi köper, vad slutar vi att köpa för att rädda miljön? 

Vi har aldrig varit i Thailand och kommer aldrig åka dit. Vi slänger aldrig mat. Inom staden åker vi mycket sällan bil utan cyklar. Nu vill jag höra vad Kukkamariia själv har gjort. Skulle även vara intresserad av vad de som i media pratar om att vi måste göra något år klimathotet, vad gör de för att minska koldioxidutsläppen?