Jimmie Åkesson sa i sitt tal i Almedalen att, ”vårt land – vårt hem – Sverige, står inte att känna igen.” Han menar att det här – nu – är viktigare än någonsin?
Han sa också i sitt tal att han är rädd?
Lyssnade man så vill Jimmie Åkesson göra nationen Sverige, stor och stark igen.
Lyssnade man så vill Jimmie Åkesson göra folkhemmet Sverige, mer nationalistiskt.
Lyssnade man så menar Jimmie Åkesson att vi med deras politik på något sätt ska uppnå högsta utveckling och därmed få uppleva den gamla ”goda” tiden igen.
Men jag undrar, vad menar han då?
Att vi ska titta på hur vi hade det i Sverige för 150 år sedan när vi var bland de fattigaste länderna i Europa?
Eller ska vi, precis som vi gjorde under efterkrigstiden på -50, -60 och 70- talet, bygga upp ett Sverige med hjälp av människor från andra länder. Då var det människor från bland annat Finland, Ungern, Italien, Turkiet, Grekland, Österrike, Jugoslavien som integrerade och etablerade sig i det Svenska folkhemmet.
Hur menar han att vi ska förhålla oss egentligen, bete oss, vara, uppföra oss, uppträda i relation till, stå i förhållande till alla som har kommit till vårt land då? Eller till de människor som i framtiden kommer till Sverige?
Andelen av den svenska befolkningen med utländsk bakgrund var enligt SCB 23,2 procent år 2016 (2 320 302 personer). I gruppen med utländsk bakgrund ingår utrikes födda (17,9 procent) och inrikes födda med två utrikes födda föräldrar (5,3 procent).
Klart att vi måste ha ordning och reda i migrationspolitiken. Klart att vi måste ha ordning och reda i asylpolitiken. Klart att vi måste ha ordning och reda i integrationspolitiken. Den borde vara och den borde ha varit mycket bättre. MEN att, ”vårt land – vårt hem – Sverige, står inte att känna igen.” Han menar att det här – nu – är viktigare än någonsin?
Han sa som sagt i sitt tal att han är rädd, att vi är rädda?
Jag tar mig friheten, att tro mig veta vad Jimmie Åkesson och andra Sverigedemokrater är rädda för!
Redan 1965 höll Olof Palme ett radiotal där han reflekterade över invandringen och det nya Sverige. Då sa han bland annat:
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framförallt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt. En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvaliteter att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde. Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken."
Sverigevänner, Jag tror på jämlikhet, jämställdhet, solidaritet och allas lika värde.
Sedan så kan vi både göra och tänka fel ibland, det gör vi alla.