Vad ska vi ha biblioteket till, egentligen?

Insändarskribenten vill slå ett slag för biblioteken och tycker det finns anledning att påminna om att den som vill värna biblioteken också måste ta ett steg över tröskeln.

"Biblioteken uppfyller ett viktigt fundamentalt syfte i en sund demokrati", påpekar insändarskribenten, som tycker det finns skäl att värna bibliotekens existens.

"Biblioteken uppfyller ett viktigt fundamentalt syfte i en sund demokrati", påpekar insändarskribenten, som tycker det finns skäl att värna bibliotekens existens.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-03-29 16:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr jobbade jag på bibliotek. "Vad gör ni egentligen på biblioteket efter tre?" Det var den vanligaste frågan jag fick. Samt, "hur kan det krävas tre års utbildning bara för att lära sig att låna ut böcker?" Folk tycks inte veta vad biblioteken gör!

Det enda som finns på bibblan är ju ändå bara en massa svåra, tungrodda böcker, riktade enbart mot en snäv elit. Eller? Nja. Förutom böcker, så finns där även tidningar, film, internet, datorer, datorspel och skrivare till låns. Många bibblor anordnar evenemang, som föreläsningar, konserter, läsecirklar, brädspels-träffar och utställningar. Du kan gå dit och nyttja resurserna, eller så kan du gå dit bara och träffa folk, eller sitta ner och läsa tidningen. Allt är gratis. På så sätt är bibliotek den ”sista fredade utposten”, den sista helt villkorslösa mötesplatsen i samhället.

Dessutom ska alla samhällsgruppers behov tillgodoses. Alla! En del bibblor är finskt förvaltningsområde, med viss fokus mot finsktalande. På ett litet bibliotek där jag jobbat fanns massor av snickarhandböcker, instruktionsböcker om hur man skruvade maskiner, om boskapsskötsel och om spannmålsproduktion. Dessa resurser nyttjar flera av mina lantbrukskolleger. Andra fokuserar på minoritetsspråk. Allt, både resurser och evenemang, är utifrån ett lokalt behov. Kundinflytandet är stort, både av inköp av böcker/resurser, men även evenemang.

Biblioteken uppfyller ett viktigt fundamentalt syfte i en sund demokrati. Bibliotek finns i många länder, men få länder har en så väl subventionerad biblioteksverksamhet som Sverige. Fri tillgång till nämnda resurser skapar en förutsättning för livets goda, för livslångt lärande och för folkbildning – helt och hållet utifrån dina villkor, förutsättningar och önskemål. Det är din rättighet att nyttja dem, men också din skyldighet att se till att biblioteken finns kvar.

Besök gärna ditt lokala bibliotek! Personalen berättar gärna om sina resurser, och vad som är på gång. Oavsett vem du är. Biblioteket har något för alla. Du måste bara ta dig över första tröskeln – att gå dit!