När blir det mjölk, bulle och koinsäpp?

Om korna mår lika bra inomhus som ute på bete vore det lika logiskt att bjuda in allmänheten till koinsläpp som till de populära kosläppen på våren, menar insändarskribenten.

En glad kossa i samband med kosläpp. Något som insändarskribenten mest tycker är ett grönmålnings-jippo.

En glad kossa i samband med kosläpp. Något som insändarskribenten mest tycker är ett grönmålnings-jippo.

Foto: Emil Langvad/TT

Insändare2023-10-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På våren är det svårt att inte se reklam om mjölkindustrins största reklamjippo “kosläpp”. Familjer bjuds på mjölk och bulle och kossornas lyckliga liv i mjölkfabriken ska visas upp. Se så glada de är efter att de varit instängda i månader, äntligen fria, kan det bli vackrare?

Ändå hävdar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) att djuren mår lika bra inomhus som ute på bete. Vad skulle då kunna vara bättre nu på hösten än att bjuda in till koinsläpp för att visa upp det?

LRF har länge jobbat för att beteskravet ska bort, det ska vara upp till bonden att bestämma. De flesta tjurar och kalvar tvingas redan idag stå inne, det finns inget beteskrav för dem.

Företaget Växa fick efter misslyckade ansökningar till slut igenom ett tillstånd om djurförsök. Flera gårdar tvingar totalt 1 500 kor stå inlåsta i över ett år, ingen frisk luft, ingen sol, inget bete, trots att forskning konstaterar att djuren mår bra av att få komma ut. Fem stora djurskyddsorganisationer har reagerat och startat uppropet Jagvillbeta.nu

Men är egentligen inte kosläpp i grunden greenwashing? Detta jippo gäller bara en liten del av hela djurindustrin. De flesta av alla miljontals djur som utnyttjas och dödas i svensk djurindustri sitter instängda på livstid i fabriker runt om i de öppna landskapen. Den enda gång de släpps ut är när de ska lastas för att skickas till slakt.

Checka ut djurförtrycket, släpp in kossa mu och alla andra djur i ditt hjärta och lev som vegan.