Våra skogar – museum eller nytta?

"Skogen är inte lämpad för kortsiktiga beslut! De val vi gör idag har påverkan under lång tid framöver. Det, om något, vet vi som arbetar inom skogsnäringen", skriver Angelica Karlsson.

"Skogen är inte lämpad för kortsiktiga beslut! De val vi gör idag har påverkan under lång tid framöver. Det, om något, vet vi som arbetar inom skogsnäringen", skriver Angelica Karlsson.

Foto: Privat

Insändare2024-05-24 08:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi står inför ett val: ska våra skogar göras om till museum eller ska de göra klimatnytta på riktigt? 

Och ja, det är just vi, du och jag, som står inför detta val. Inte EU. Vi. Den 9 juni kommer vi nämligen att skriva historia som kommer att påverka oss, våra barn och barnbarn och ja, barnbarnsbarn och deras… ja, du fattar. För skogen är inte lämpad för kortsiktiga beslut! De val vi gör idag har påverkan under lång tid framöver. Det, om något, vet vi som arbetar inom skogsnäringen. 

Så, varför denna insändare och varför denna ton? Jo, det finns krafter som anser att våra skogar ska stå som kolsänka. Det låter vackert, det kan till och med låta sunt för den oinvigde. Men jag ber även dig som oinvigd i frågan, att faktiskt bry dig. Ägna detta en tanke. Jag förstår att du vill ha skogar att ströva fritt i, skogar som binder kol, som står för mångfald och som löser all världens framtida klimatutmaningar.

Och då förstår jag att det kan låta klokt att låta våra skogar stå där de står och bli gamla. Men ställ dig då frågan: vad ska vi bygga klimatsmarta hus av? Vad ska vi använda för förnyelsebart material till att torka oss i rumpan med? Vart ska vårt klimatsmarta bränsle komma från? Vad ska vi tillverka klimatsmarta textilier, värme, möbler, emballage… ja, listan på skogens potential är lång. Och framförallt: samma material som du kan tillverka av skogsråvaran kan du göra av fossil råvara eller material med långt större klimatavtryck än skogsråvarans. 

Glöm inte att skogen växer. Varje dag. Och glöm inte att våra enskilda skogsägare står för just den mångfald som krävs för att bruka skogen hållbart. Självklart kan vi göra saker bättre i skogen, det är givet. Men det handlar just om HUR vi ska bruka skogen för att säkra långsiktighet och mångfald. Inte OM vi ska bruka skogen. Och det är just detta jag önskar att du tänker på den 9 juni när du går till val för vilken parlamentariker vi ska ha i EU. För visst ska du gå och rösta?

Missförstå mig rätt; museum gör stor nytta i vårt samhälle. Ett rikt kulturliv är en grundbult i ett välmående samhälle. Att utan tidsuppfattning slukas upp av historien, konsten och nya intryck är avgörande för att vi ska utvecklas som människor. Samma sak sker med mig när jag går i skogen, trots att den brukats aktivt. 

Ska våra skogar stå som museum eller ska vi fortsätta att bruka skogen långsiktigt för att kunna ta fram förnyelsebara och klimatsmarta produkter? Vad väljer du: olja eller trä?