Arbetsskor borde vara en självklarhet

Kommunen borde ta mer ansvar för sina anställda!

Arbetsmiljön för undersköterskor handlar om så mycket mer än skor, men samtidigt är bra arbetsskor en klok investering i arbetsmiljön, menar skribenterna.

Arbetsmiljön för undersköterskor handlar om så mycket mer än skor, men samtidigt är bra arbetsskor en klok investering i arbetsmiljön, menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-05-12 10:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vård- och omsorgspersonal sliter oss nästan sönder och samman och ska vara på flera olika ställen nästan samtidigt för att vi ska kunna göra vårt jobb. Det sorgliga är att vi inte kan göra vårt jobb som vi brinner för fullt ut, då det är sådan fruktansvärd personalbrist på grund av sjukskrivningar av både smärta och förslitningsskador i både knä och ryggar samtidigt som personalbristen också handlar om alla de som är hemma för att arbetsbelastningen är så otroligt hög och den psykiska ohälsan ökat markant. 

Om vi vill fortsätta ha rätt personal på rätt plats inom vård och omsorg så är det dags att tänka till, försöka göra något för att höja statusen inom yrket. 

Om bara kommunen hade kunnat tänka på oss som springer alla dessa mil på golvet som det faktiskt blir och vi gör det vecka efter vecka och då får man också tänka på att vi inte bara går i detta yrke, utan vi rullar sängar, rullstolar och medicinsk utrustning över dessa hårda golv också. Sjukskrivningarna blir bara fler och fler och personal lämnar detta yrket varje dag för att det ser ut som det gör...

Det handlar om så mycket MER än ett par skor. En skyddssko ska inte bara skydda mot yttre föremål, den ska också skydda mot belastningsskador. 

Om man börjar prata om vad sjukfrånvaro kostar, så är det ingenting mot för vad sjuknärvaron kostar. Att man inte kan prestera fullt ut för att man har ont. Då tycker vi att arbetsskorna borde höra till arbetsmiljöinvesteringarna.

Tänk dig själv, du som läser detta eller om du är en av de som är emot förslaget att förbättra arbetsmiljön inom vård och omsorg. När DU blir äldre och behöver hjälp i vardagen, hur vill du att hjälpen ska se ut då ?

Sofie Tengvall
Sofia Lundqvist 
Maria Benitez 
Yised Albinsson

Personal på Granen hemtjänst