Varför duger inte pensionerade sköterskor på röntgen?

"Att jag kan jobba två dagar i veckan i Vimmerby är inte intressant", skriver pensionerade röntgensjuksköterskan Roland Metz, som är kritisk till beslutet att temporärt stänga röntgen i Vimmerby trots att det finns de som erbjudit sig att jobba där. Han ifrågasätter hur man ska hitta en mer permanent lösning när man inte lyckats med det i Västervik under lång tid.

Beslutet att temporärt stänga röntgen i Vimmerby får insändarskribenten, pensionerade röntgensjuksköterskan Roland Metz, att ställa en rad kritiska frågor. "Att jag kan jobba två dagar i veckan i Vimmerby är inte intressant."

Beslutet att temporärt stänga röntgen i Vimmerby får insändarskribenten, pensionerade röntgensjuksköterskan Roland Metz, att ställa en rad kritiska frågor. "Att jag kan jobba två dagar i veckan i Vimmerby är inte intressant."

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2023-01-19 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 januari fick vi läsa i Dagens Vimmerby om "röntgenröran" i Vimmerby. Röntgenmottagningen på Vimmerby hälsocentral är en filial till röntgenmottagningen i Västervik. Röntgenundersökningar som görs på Vimmerby hälsocentral skickas digitalt till Västerviks röntgenavdelning, där de granskas av en röntgenläkare. 

Klinikchefen Per Malcherek på Västervik röntgenavdelning tog beslutet att stänga/"pausa" verksamheten på Vimmerby hälsocentral. Att det finns några pensionerade röntgensjuksköterskor som kan jobbet – och kan hålla igång röntgenverksamheten i Vimmerby två eller tre dagar i veckan hade visst ingen betydelse för honom. När jag hade telefonkontakt med honom och visade intresse för att jobba två dagar per vecka på röntgenavdelningen i Vimmerby fick jag till svars att det var okej om jag jobbade de övriga tre dagarna på Västerviks röntgenavdelning! Hans motivering: "Jag måste prioritera Västervik röntgen." Men Vimmerby röntgen är ju en del av Västerviks röntgenavdelning! Att jag kan jobba två dagar i veckan i Vimmerby genom ett bemanningsföretag är inte heller intressant för honom.

Jag har lite funderingar kring Per Malchereks beslut. Kan en klinikchef besluta detta ensam utan någon som helst diskussion eller förankring hos distriktsläkare på Vimmerby hälsocentral? Har han mandat för det? Var Region Kalmar involverad i beslutet? Varför protesteras inte läkarna på Vimmerby hälsocentral? Varför protesterar inte politikerna från alla politiska partier i Vimmerby? Varför protesterar inte röntgensjuksköterskorna på röntgenavdelningen i Västervik?

Enligt klinikchefen Per Malcherek är endast 60 procent av röntgensjukskötersketjänsterna besatta där. Har en klinikchef verkligen mandat att slösa med våra skattepengar? Har han en egen agenda, typ spara pengar? Enligt samma klinikchef så är röntgenutrustningen som finns på Vimmerby hälsocentral i bra skick. 

Han tycker inte att pensionerade röntgensjuksköterskor är någon bra lösning och vill därför har en mer "permanent" lösning. En permanent lösning som han inte har lyckats med på röntgenkliniken i Västervik under lång tid. Vad är en permanent lösning? Vad blir konsekvenserna för alla tusentals patienter som nu ska åka 10-15 mil för att få sin röntgenundersökning utförd? Oftast enkla undersökningar som kanske tar 10 minuter. Undrar vad som kommer att stå i Per Malchereks utvärdering, som ska genomföras om några månader?

Ingår i den utvärderingen frågor till distriktsläkarna på bland annat Vimmerby hälsocentral? Ingår frågor till alla patienter som nu har fått åka tur och retur Västervik? Ingår frågor till röntgenpersonalen på röntgenavdelningen i Västervik? Ingår funderingar kring miljöpåverkan? Och – kommer utvärderingen vara tillgänglig för allmänheten?