Varför förstår vissa inte att de inte ska ha djur?

Det borde vara hårdare krav innan människor får köpa djur, tycker insändarskribenten, efter att ha läst om fall där hundar och katter fart illa i vårt närområde.

Hur många chanser ska illvilliga människor få, undrar signaturen "E.E" efter att ha läst om övergivna katter och vanvårdade hundar. Genrebild.

Hur många chanser ska illvilliga människor få, undrar signaturen "E.E" efter att ha läst om övergivna katter och vanvårdade hundar. Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-02-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett par som flyttar från en lägenhet i Målilla, men inte tar med sig sina tre katter utan lämnar dem utan mat, vatten och tillsyn. Ett annat par i Hultsfreds kommun som svårt vanvårdat sina två hundar, som bland annat levt fastbundna vid möbler, och till slut befanns vara i så dåligt skick att de fick avlivas. Båda händelserna har man kunnat läsa om i tidningen nyligen.

Vad är det som gör att vissa inte förstår att de inte ska ha djur? Och hur kan det komma sig att det kan ta så lång tid innan myndigheterna tar tag i problemet? I fallet med hundarna hade ju inspektörer från länsstyrelsen varit på besök flera gånger och kunnat konstatera att hundarna hade det allt annat än bra! Detta ledde till inget annat än utdraget lidande för de stackars hundarna.

Hur många chanser ska illvilliga människor få? Det borde vara hårdare krav innan människor får köpa djur. Att man kan komma över katter utan kontroll är kanske svårt att komma åt, men borde inte människor i djurplågares närhet kunna vidta åtgärder?

Jag tycker det är svårt att läsa om fall som dessa. Man tappar tron på mänskligheten.