Varför har en krigsallians blivit hem?

Medlemskapet i Nato har ingenting att göra med att "komma hem" för neutrala Sverige, tycker insändarskribenten.

Insändarskribenten reagerar på statsminister Ulf Kristerssons ordval. "Varför har en kärnvapenallians blivit hem för det neutrala Sverige?", undrar han.

Insändarskribenten reagerar på statsminister Ulf Kristerssons ordval. "Varför har en kärnvapenallians blivit hem för det neutrala Sverige?", undrar han.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2024-03-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under svenska flagghissning utanför Natos högkvarter i Bryssel sa statsminister Ulf Kristersson: ”Sverige har kommit hem”.

Men varför har en kärnvapenallians blivit "hem" för det neutrala Sverige?

Regeringen säger att Nato är nödvändigt för skydd och fred. Sverige tvingades in i en kärnvapenallians under krigets hetaste period, när vi kan dras in i ett krig och våra soldater kan skickas för att strida på utländsk mark.

Sverige har alltid haft en negativ opinion till Nato. Och det neutrala Sverige är det mest framgångsrika Sverige i vår historia. Neutralitetspolitik är medvetna val – till skillnad från våra politikers impulsiva beslut de senaste åren. Neutralitet har bekräftat sin effektivitet under kriget. Tack vare sin neutralitet drabbades inte Sverige under andra världskriget. Kriget pågick överallt runt Sverige, alla grannländer blev under krigsåren ockuperade eller till ett slagfält. Men kriget nådde aldrig svensk mark. Tack vare sin oskadade industri hade Sverige efter andra världskriget ett försprång framför nästan alla andra europeiska länder, det var en stark ekonomisk tillväxt och välfärdsstaten konsoliderades.

Att vara "hemma" betyder befinna sig i fred och säkerhet. Nato är inte freds- utan krigsallians. Låt oss skapa fred istället för att bjuda hem kriget.