Centerpartiet vill se en satsning på gymnasieutbildningar, som ger direkt arbete efter avslutad utbildning. Jag vill påminna C om att vi redan har flera utmärkta gymnasieutbildningar som leder till direkt arbetsmarknad.
Dessa är: el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, försäljning- och serviceprogrammet, industritekniska programmet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.
Ovanstående gymnasieutbildningar innehåller APL = arbetsplatsförlagt lärande. Under tre års utbildning är dessa minst 15 veckor. Jag som är KD-politiker i Vimmerby kommun skulle vilja se en riktig satsning/utveckling på dessa, så att APL verkligen ger både gymnasieelev och arbetsplats en möjlighet till bra utdelning när gymnasietiden är slut.
Vore väl bra att utveckla det som finns?
Utveckling av lärlingsutbildningar, som C vill se, kräver först en ordentlig genomgång hur dessa ska vara, det vill säga vad gäller innehåll, genomförande och examen. För en ung människa betyder det att utbildningen i många delar genomförs ensam med hjälp av handledare på respektive företag, grundläggande ämneskurser studeras på gymnasiet.
C anser att vi ska hämta kunskap och erfarenheter i Tyskland. Varför det? Vi har redan massor av erfarenheter i Sverige. Dessutom har vi svenska läroplaner som är styrande och dessa gäller även lärlingsutbildningar.
Teknikcollege tillsammans med företagen i östra Småland har vi redan förankrat på ett bra sätt i en del av våra gymnasieutbildningar.
Vi behöver bli bättre på att stödja gymnasieelever som inte klarar sin gymnasieutbildning och som lämnar gymnasiet med ett samlat betygsdokument, vilket är detsamma som ej avslutad gymnasieutbildning.
Nu genomför vi i Sverige via UHR (Universitets- och Högskolerådet) ett försök som gäller alla som är 24 år eller som fyller 24 år under år 2022. Försöket innebär att en person genomför ett nationellt prov, som om provet klaras ger grundläggande behörighet till högskolestudier. En möjlighet för den som har samlat betygsdokument och som gjort mycket annat efter gymnasietiden. Försöksverksamheten pågår 2022 och 2023. Provet ges på fem lärosäten, Göteborgs universitet, Luleå Tekniska Universitet, Mittuniversitetet, Lunds universitet och Stockholms universitet. Anmälan görs till valfritt lärosäte och första provtillfället genomförs på plats den 9 oktober 2022.