Varför så långa handläggningstider?

I mars 2017 brann det lilla huset på Källgatan ner till grunden. Sedan dess står resterna efter det brunna huset står kvar, helt orörda.

I mars 2017 brann det lilla huset på Källgatan ner till grunden. Sedan dess står resterna efter det brunna huset står kvar, helt orörda.

Foto: OLOF CARLSON

Insändare2018-09-25 14:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste artikel i Vimmerby tidning den 19 september: ”Därför står tomten orörd efter branden” om ett hus i Hultsfred som brann ner i mars 2017 där grannarna uppger att de för länge sedan tröttnat på ruinen som ligger kvar då den kommit att bli en spännande men farlig lekplats för barn.

Nu undrar boende i området varför inget händer, varför ingen ser till att tomten återställs, lagen säger ju att ”Tomt ska hållas i vårdat skick”. Man skriver att ”tomten varit en nagel i ögat på Miljö- och byggnadsnämnden nästan ända sedan branden eftersom det helt enkelt inte finns någon att rikta kraven till”.

Det kan nu meddelas att det tyvärr finns fler exempel på detta, till exempel i byn Björnöström utanför Virserum där ett hus brann ner i december 2006 och där fortfarande ruinerna står kvar...

I denna by finns också barn och man har otaliga gånger gått på kommunen om detta, men något resultat har man heller inte sett i detta ärende. Till skillnad från huset i Hultsfred så finns det en ägare till huset i Björnöström, men fortfarande efter nästan tolv år står ruinen kvar. Så tyvärr lär ni få leva med denna ruin i Hultsfred i ett antal år framöver.

Det är mycket tråkigt att dessa ruiner får stå utan att någonting händer då de utgör en fara för barn och inte heller är speciellt roliga att se för de som bor i närheten.

Man får nog tyvärr lära sig att leva med detta fenomen med handläggningstider på drygt tolv år och längre. Undrar om detta är vanligt i övriga Sverige?