Rör inte lunchresturangerna

"De här lunchrestaurangerna är som en guldkant i tillvaron där pensionären kan gå och ta sig en bit mat samt småprata och träffa varandra", skriver Anneli Jakobsson.

"De här lunchrestaurangerna är som en guldkant i tillvaron där pensionären kan gå och ta sig en bit mat samt småprata och träffa varandra", skriver Anneli Jakobsson.

Foto: Arkiv

Insändare2024-10-04 09:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser med vemod och ilska att Vimmerby kommun är på gång med nedskärningar igen. Denna gång gäller det att de tre lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby är på väg att läggas ner och detta ska om det blir verklighet genomföras redan till nyår.

De här lunchrestaurangerna är som en guldkant i tillvaron där pensionären kan gå och ta sig en bit mat samt småprata och träffa varandra. Risken nu är att de drabbade blir mer isolerade och stannar inne i sina lägenheter. Anledningen till dessa nedläggningar är som vanligt att det ska sparas pengar. 

Jag kan förstå att kommunen har dåligt med pengar, jag kan också förstå att det måste sparas pengar men vad jag inte kan förstå är varför det alltid ska drabbas barn, ungdomar och äldre, de som är mest sårbara i vårt samhälle och inte har någonting med den dåliga ekonomin att göra.

De äldre som hjälpt till att bygga upp samhället, som betalat skatt i sitt yrkesverksamma liv och sett fram emot att åldras i Vimmerby och detta är tacken de får, och så barnen som jämt och ständigt får höra att man ska se över skolorna och eventuellt avveckla en del. Både barn och vårdnadshavare blir ständigt oroade över detta och kanske väljer att flytta från kommunen med uteblivna skatteintäkter som följd och det är inte heller så lätt att få människor att flytta till Vimmerby, en kommun som drar ner på allting, där skolor/förskolor är hotade och inom äldreomsorgen där det också sker neddragningar och besparingar. 


Kost- och lokalvårdschefen i Vimmerby kommun säger att det inte är ekonomiskt försvarbart att hålla de tre lunchrestaurangerna öppna, då det är så få gäster som äter men det är heller inte ekonomiskt försvarbart att låta ekonomin köras i botten, år efter år utan att något gjorts tidigare. Det måste finnas andra sätt att spara pengar på än att ge sig på våra äldre och barnen. Ni kan ju börja med att titta på era egna led först och främst.