Finns mycket vi kan göra åt ensamheten

Bra att staten tar den ofrivilliga ensamheten på allvar, men var och en kan göra skillnad, menar Micce Rylander, som i midsommar gör det han gjort flera storhelger tidigare. Han öppnar telefonen för den som behöver prata en stund.

"Det är bra att 'pappa staten' reagerar, men vi behöver hjälpas åt allesammans för att skapa det konstverk vi vill måla", skriver Micce Rylander, som vill bidra till att minska den ofrivilliga ensamheten genom att hålla sin telefon öppen för vem som helst under midsommarhelgen.

"Det är bra att 'pappa staten' reagerar, men vi behöver hjälpas åt allesammans för att skapa det konstverk vi vill måla", skriver Micce Rylander, som vill bidra till att minska den ofrivilliga ensamheten genom att hålla sin telefon öppen för vem som helst under midsommarhelgen.

Foto: Privat

Insändare2023-06-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har läst en debattartikel skriven av socialminister Jakob Forssmed (KD). Rubriken är ”Ofrivillig ensamhet, särskilt den som pågår under lång tid, får allvarliga konsekvenser.” Nästan 2 miljoner svenskar besväras av ensamhet och isolering, enligt socialministern. 

Två miljoner svenskar är ju många... Ja, det brukar ju sägas att Sverige är världens ensammaste folk. Men det finns så mycket vi kan göra! Besvär av ensamhet och isolering är vanligast bland unga vuxna och de äldsta, visar siffror från Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, Hälsa på lika villkor, från december 2022.

Att de äldre är ensamma tror jag de flesta av oss känner till. Pandemin gav oss obehaglig kunskap om hur lågt prioriterade "mormor och morfar" är. Läskigt, men sant. Men att 26 procent av barnen i årskurs 3-6 känner sig ensamma och att en av tre unga vuxna upplever besvär kommer kanske som en större överraskning och är faktiskt helt jäkla sjukt!

Vi måste fråga oss själva hur vi vill ha det – och vad kan jag göra? Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram förslag till en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet. Det är bra att "pappa staten" reagerar, men vi behöver hjälpas åt allesammans för att skapa det konstverk vi vill måla. Jag har tidigare genomfört olika idéer för att vara en medmänniska. "Ringsådelarvi" började år 2000. Väldigt många har ringt, och nu verkar det viktigare än någonsin. 

Högtiderna är oftast jobbigast för den som är ensam och på midsommarafton och midsommardagen gör jag som jag gjort förut, jag öppnar min telefon för alla som vill dela en stund. Många frågar mig om det är jobbigt. Och det är klart att det kan vara jobbigt att få höra svåra saker. Men känslan att finnas när någon behöver en annan människa att prata med är det bästa som finns. Det får också mig att må bättre.

Trevlig midsommar!