Vem håller egentligen i trådarna?

"Statsministern jämför Erdogan med en docka upphängd i snören, en marionett eller buktalardocka. Vem håller i trådarna?", undrar Arne Grip.

"Statsministern jämför Erdogan med en docka upphängd i snören, en marionett eller buktalardocka. Vem håller i trådarna?", undrar Arne Grip.

Foto: Henrik Montgomery/Stefan Bladh, TT-bild

Insändare2023-01-25 19:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges nya statsminister tar avstånd från en kostymklädd docka som hänger i fötterna. Han tycker den liknar Turkiets president Erdogan. Och säger att det är ett grovt sabotage mot vår Nato-anslutning. 

Erdogan går på finten och kräver att förövarna straffas. Att hänga upp dockor är dock inte brottsligt. När Lars Vilks satte ut hundar i rondeller blev han dödshotad. Hans hundar liknade en muslimsk profet, som ingen har sett. Men han får inte avbildas. 

Erdogan känner sig uthängd och hotar med att stoppa vår Nato-ansökan. Han vill utvidga sin makt till att styra Sveriges regering. Provocera betyder framkalla. Om syftet med dockan var att visa att Turkiet har en annorlunda rättsordning, har svensk yttrandefrihet vunnit en brakseger. 

Statsministern jämför Erdogan med en docka upphängd i snören, en marionett eller buktalardocka. Vem håller i trådarna? Putin eller Nato? Jag tycker att dockan liknar Ulf Kristersson. Vem styr Sverige – regeringen eller SD eller Erdogan?