Vi måste göra något för att rädda våra barn

Som vi har diskuterat ganska mycket så lever vi i ett av världens bästa länder och har ett socialt skyddsnät som knappt ingen annan. Bor i förhållandevis väldigt fina hus, äter oss mätta varje dag. Vi skulle ha förutsättningar att må jättebra.

"Psykisk ohälsa slår ner som en bomb i de flesta familjer, men vi försöker att inte visa något utåt", skriver insändarskribenten.

"Psykisk ohälsa slår ner som en bomb i de flesta familjer, men vi försöker att inte visa något utåt", skriver insändarskribenten.

Foto: Rick Bowmer

Insändare2021-06-15 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men hur mår vi egentligen?

Psykisk ohälsa slår ner som en bomb i de flesta familjer, men vi försöker att inte visa något utåt. Hur skulle det se ut? Behandlingarna med antidepressiva läkemedel fortsätter att öka i takt med att vi diagnostiseras med psykisk sjukdom. Det är dubbelt så många flickor som pojkar som har besvär.

Men varför mår vi så dåligt? Ju bättre och bättre vi har fått det, desto sämre och sämre mår vi. Kan man få det för bra? Våra ungdomar kanske är bortskämda?  Experter säger att det har med droger och sociala skillnader i samhället att göra. Men jag tror inte det är hela sanningen. Vissa får det genom gener i släktskapet och många andra lever sig till det, med för mycket krav på pengar och framgång.

Men många har länge vetat hur allt ligger till, men vi gör ingenting. Hur många familjer har inte mörkat och skylt över när ungdomar har berättat hur de mår? Fram till att vissa ungdomar själva väljer att avsluta sina liv. Det dör fler i självmord än i trafiken.