Vi måste hjälpas åt för att få stopp på utanförskapet

Trots utlovade krafttag så fortsätter gängkriminaliteten att skapa oro. Insändarskribenten tror på gemensamma ansträngningar för att skapa trygghet.
Trots utlovade krafttag så fortsätter gängkriminaliteten att skapa oro. Insändarskribenten tror på gemensamma ansträngningar för att skapa trygghet.

Att peka ut problemområden, och utlova tuffare straff hjälper inte för att vända den negativa utvecklingen när det gäller kriminaliteten, menar insändarskribenten.

Insändare 12 februari 2023 18:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste åren har den kriminella miljön tagit mer och mer plats, vilket inte är svårt att förstå!
Sedan säger nya regeringen – med den egentliga statsministern Jimmie Åkesson i spetsen – att nu ska krafttag tas, men allt blir bara värre.

Bevisar inte detta att vi alla måste ta gemensamma krafttag för att få bukt med det utanförskap som råder?

  • Föräldrar ska sluta skylla på samhället och i stället börja ta ansvar för vad deras barn gör. Var deras barn är. Vilka barnen umgås med. Sluta skylla på socialen. Skapa en bra och trygg och kärleksfull miljö hemma med kramar, skratt, aktivt lyssnande med mera.
    Det är ditt ansvar att lotsa dina barn, försörja dina barn, vara en bra förebild för dina barn. Skaffa inte fler barn än de du kan försörja och orka med att ge den uppmärksamhet som varje barn förtjänar.
  • Sluta att utpeka orten och andra områden för problemområden. Skapa ett innanförskap i stället för ett kriminellt utanförskap.
    Barn i dessa områden får ända sedan de tittar ut ur moderlivet höra att de är "problembarn", vilket absolut inte är en bra grogrund för att från samhällets sida skapa trygghet. 
  • Vi måste skapa hopp i alla människor, vi måste motivera dem att plugga, sköta sig, skaffa jobb, egen ekonomi som de själva sliter för. Gör alla barn viktiga igen, från födseln. Återinför fritidsgårdar, anställ trygga vuxna som ledsagar barnen, satsa på elevhälsovården, suicidprevention, barnpsykiatrin måste få mer resurser. Vi tjatar om barnkonventionen men när ska barnen börja synas i det politiska arbetet igen? 
  • Ta kontrollen över den kriminella världen, inte genom hårdare och längre straff, vilket inte kommer att hjälpa något alls.
    Arbeta för en ändring i EU så att utlänningar som begår brott ska kunna utvisas även om de riskerar olika påföljder i sitt hemland. Vi har inte råd med denna utveckling och då pratar jag om förlorade människoliv och inte pengar. Vi har inte råd med förlorade liv som i dag skyfflas in i knarkträsket för att vi inte kan slänga ut topparna ur Sverige på grund av EU-regler. EU får väl bygga någon förläggning där dessa får bo tills de går att skicka tillbaka. 

Summa summarum måste alla vi ta tag i den negativa utvecklingen och det måste ske på alla nivåer! Sluta skylla på varandra, sträck ut din hand och börja göra något!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa