Vi tjänar inget på att plastpåseskatten är borta

Har livet blivit lättare sedan vi blev av med skatten på plastpåsar? Svaret är ja – för de som är extremt lättsinniga och lata.

Ingenting har blivit bättre sedan skatten på plastpåsar togs bort, menar insändarskribenten. De enda som tjänar på det är de superlata.

Ingenting har blivit bättre sedan skatten på plastpåsar togs bort, menar insändarskribenten. De enda som tjänar på det är de superlata.

Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT

Insändare2023-11-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men man kan knappast påstå att plastpåseskatten var någon tung börda för den som i stället för att slänga plastpåsarna direkt efter användandet använder dem så länge som det är möjligt, alternativt skaffar någon kasse som är betydligt kraftigare än en plastkasse. 

Observera att vi är idag cirka 10 miljoner människor i Sverige. Utgår vi från att cirka 5 miljoner av oss handlar en gång i veckan och då tar en kasse varje gång och slänger den därefter, så slängs det då i Sverige på ett år 260 miljoner kassar, vilket är en betydande mängd, som då kanske begränsades av plastpåseskatten så att det slängdes betydligt mindre. En svepande uppskattning av mig till cirka 60 miljoner kassar. Vilket är en märkbar insats, som man knappast kan påstå är en betungande insats. En insats som påverkar miljö och klimat till det bättre.

När det gäller att värna miljö och klimat så har även de små insatserna som var och en kan göra betydelse, till det bättre, om vi hjälps åt. Varför ska vi då avstå från de små insatserna som inte kostar på något märkbart extra för de stora massorna, då vi alla hjälps åt och de får en effekt i det stora?

Återinför plastpåseskatten, låt inte de superlättsinniga och lata förhindra de små insatserna som många kan verka i och då i förlängningen ger en effekt till det bättre. Naturligtvis kan inte endast plastpåseskatten rädda miljö- och klimatkrisen, men just den typen av insats är lätt att bära för alla utom de extremt lata och lättsinniga, vilka vi inte bör ta hänsyn till.

Jag har inget emot skatter som bromsar dåliga och onödiga vanor, som är skadliga för miljö, klimat och den allmänna hälsan hos våra medborgare, vilket då inte får bli orimliga pålagor.